Tro på en bro. Kommunalrådet Christian Ottosson (C) och Lisa Alexandersson, Centerpartiets ordförande i Huddinge, hoppas på en bro över sundet som gett Trångsund sitt namn.

Cykelbro över Drevviken ska nu utredas

Huddinge kommun ska tillsammans med Tyresö kommun starta en utredning för att se om en cykelbro över Drevviken kan bli verklighet. En ny bro kan på sikt innebära nya pendeltågsavgångar från Skogås, enligt Christian Ottosson (C).

  • Publicerad 11:29, 12 maj 2020

Vid sundet. "Utredningen får visa exakt var men troligen blir det bäst där det är som smalast, vid sundet nära Trångssundsskogens naturreservat", säger Christian Ottosson.

Sedan 2014 har Centerpartiet drivit ett förslag om en gång- och cykelbro vid Trångsundsskogens naturreservat, över Drevviken till Tyresö. Nu verkar förslaget få genomslag.

– Vi har fått besked om att vi ska inleda ett samarbete med Tyresö kommun, vilket är en första delseger på vägen till en bro. En dialog har inletts, och jag har själv pratat med intresserade politiker i Tyresö, säger kommunalrådet Christian Ottosson (C).

– Utredningen får visa exakt var bron tar plats men troligen blir det bäst där det är som smalast, vid sundet nära Trångssundsskogens naturreservat. Jag hoppas att utredningen kan vara klar nästa år.

Hoppa på mer pendeltåg

Enligt Christian Ottosson är det här en viktig framgång för hela Drevvikenområdet. Eftersom Tyresöborna inte har någon pendeltågsstation tror Christian Ottosson att de kommer att använda bron för att ta sig till Skogås station. Han hoppas att fler resenärer på sikt också kan innebära fler pendeltågsavgångar i Trångsund, Skogås och Vega, där snabbtågen idag passerar utan att stanna.

– Det finns en stor rörelse som är emot skip stop som det kallas, och vi Huddingepolitiker vill också få till fler stopp åtminstone i någon del av den här sträckan. Där kan cykelbron bidra, när fler Tyresöbor tar tåget, säger han.

När SL bestämmer hur många avgångar en pendeltågsstation ska få väger de in antalet resenärer som hoppar av och på där.

– Vi har haft dialog med invånare och jobbat för den här bron sedan 2014. Vi vet att det finns ett stöd i den östra kommundelen. Nu gäller det att få till en utredning.