Cykelbanan som folk undviker

  • Publicerad 15:28, 17 aug 2015

Cykelbanan som folk undviker

Cyklisterna undviker Lindarängsvägens nya cykelbana och kör istället på bilvägen. Orsak: En ny knottrig beläggning som är trög och ger punka. "Underlaget är valt av estetiska skäl", säger Kungliga Djurgårdens förvaltning.

På Lindarängsvägen på Gärdet finns en bred cykelbana. Efter att den fått en ny beläggning så undviker många att cykla där.

Sven Nilsson som snart fyller 80 har fått punktering två gånger på det nya underlaget.

– Många undviker cykelbanan helt och cyklar på trottoaren eller gatan i stället, säger han.

Gregory Riachi är en av dem som cyklar bredvid cykel­banan.

– Den är värdelös, kommenterar han.

För syns skull

Gunnar Björkman som är parkchef på Kungliga Djurgårdens förvaltning förklarar att det är ett speciellt grusmaterial som lagts där. Av estetiska skäl har
man föredragit det framför asfalt eftersom cykelbanan går genom Nationalstadsparken. Ett beslut som tagits i samarbete med Stockholms stad.

– Jag vet att vi har fått synpunkter på cykelbanan som är lite knottrig i början men jag har inte hört att någon har fått punktering, säger Gunnar Björkman.

Det är många som har synpunkter på cykelbanan. Brevbäraren Lars-Åke Pettersson tycker att cykel­banans underlag är helt okej men förstår att det kan bli problem för cyklar med tunnare däck.

– Det som man glömt är att märka upp cykelbanan, kanske är det också därför som det är så få som cyklar på den, säger han.

Andra säger att den är trög.

Nils-Olof Tägt är på väg till Blockhusudden för att dricka kaffe med sin dotter som är på besök från London. Han tycker att det är en väldigt fin gång- och cykelbana, som går igenom en fantastisk miljö.

– Samtidigt så är det ju det här lite konstiga underlaget, så jag cyklar ju hellre på asfalten där ute, säger Nils-Olof Tägt.

Inget för rollerblades

Alex Sakroski trodde att underlaget var temporärt och att det skulle läggas asfalt ovanpå. Han har inte haft problem med att cykla på det, men han tror att det skulle vara svårare att åka rollerblades på.

Kurt Serneels och Liesje Dockx semestrar i Stockholm och har hyrt varsin lånecykel.

– Jag förstår mig inte riktigt på det här materialet, det är små ganska vassa stenar som sitter fast i en massa. Jag skulle ju inte vilja ramla här, säger Kurt Serneels.

Några kommentarer från webben

Den är hemsk. Tung att cykla på och hjulen glider i sidled där det är mycket grus. Glas kommer inte att gå att ta bort från den. Uttalandet ”lite knottrig i början” förbryllar. Hur tror man knottrigheten ska minska när det bara är cyklar som åker på den?

Monica Nilsson

Dålig!

Magnus Nordström

Varför är vägen intill inte nödvändig att belägga av detta supermaterial som det är tvunget att förstöra en nyasfalterad och slät cykelbana med och som orsakar punkteringar?

Thomas Ekström

Visa merVisa mindre