Corténstål. Det nya konstverket "Crossroads" är invigt på Vanadisplan. Foto: Läsarbild: Ingrid Walter

Crossroads tar vid när Carlota är borta

Det massiva huvudet i gjutjärn som prytt Vanadisrondellen har nu fått flytta från Vasastan. Men häng inte läpp – ett helt nytt konstverk på Vanadisplan har invigts.

  • Publicerad 10:21, 15 sep 2022

Just detta verk fungerar som rums­bildare och tar tag i platsen.

”Saknar det stora ansiktet, det var verkligen läckert. Älskar dock att det byts ut. All konst i stan borde ha ett bestämt slutdatum.”

”Åh vad spännande! Hoppas på något fint.”

Intresset för den nya skulpturen som har installerats på Vanadisplan har varit stort på Facebook. Eftersom att det dröjde en tid innan det avtäcktes var spänningen stor.

Den omtyckta skulpturen ”Carlota” – ett sju meter högt kvinnoansikte skapat av den spanske konstnären Jaume Plensa – har tidigare lämnat stadsdelen.

Den 9 september var det äntligen dags att inviga den nya skulpturen ”Crossroads” av konstnären Matias di Carlos.

– Vi tycker att Vanadisplan är en bra plats att placera skulpturer på som är lite större. Just detta verk fungerar också som rumsbildare och tar tag i platsen, säger Stefan Hagdahl, chef för Stockholm konst.

”Crossroads” beskrivs som att den varken har insida eller utsida – alla delar samverkar på ett jämbördigt sätt. Materialet kallas corténstål, olika väder och ljus gör att skulpturen skiftar i färg mellan orangebrun och rödbrun.

Bara till låns

Konstnären Matias Augusto Di Carlo kommer från Argentina. Hans skapande har präglats av en lång tradition inom konstnärligt järnsmide, där han representerar den fjärde generationen inom sin släkt som bemästrat eld och metaller.

– Detta konstverk är ett inlån av konstnären och kostar inte staden så mycket, säger Stefan Hagdahl.

Skulpturen är en del av projektet Wall Street Stockholm 2022.

Syftet är att berika gemensamma ytor med ny konst som berör, väcker tankar och skapar känslor när Stockholm konst installerar ett antal nya verk på olika platser runtom i staden.

”Crossroads” kommer att finnas på plats fram till juli 2023.

Omtyckt. Den tidigare skulpturen Carlota uppskattades av många Vasastanbor. Foto: Pekka Pääkkö