CP-skadade Martin vill bli bäst

CP-skadade Martin Polash haltade, hade sämre balans och var inte lika snabb som de pingisspelare han tränade med. Paralympics fick han höra talas om först som vuxen. Nu satsar it-säljaren stenhårt på en ny karriär.

  • Publicerad 16:50, 10 aug 2018

Martin Polash, 32, föddes med hemiplegi, en form av CP-skada som påverkar motoriken i högra delen av hans kropp. Trots det har han alltid försökt konkurrera med människor som har bättre förutsättningar än honom.

– Det mesta går att lösa på andra sätt om man försöker. Fast jag skär ogärna grönsaker, det brukar mest bli mos då, säger han.  

Han växte upp i Östberga i södra Stockholm, bodde ett tag i London som vuxen och flyttade till Rissne för tre år sedan. I dag jobbar han som IT-säljare.

– Jag har lärt mig att skriva väldigt snabbt på datorn med bara en hand. Jag har inga problem att klara jobbet.

En anledning till att han och hustrun flyttade till Rissne från London var att han och hustrun ville bilda familj.

– Hela min familj bor i närområdet så vi tänkte att det vore bra att kunna ha den stöttningen. 

Flyttade för att skaffa familj – och bli landslagsman

Men det fanns även en annan anledning till flytten. Martin ville öka sina chanser till landslagsspel i sin nya passion: Pingis för funktionsnedsatta, så kallad parapingis.

När Martin var ung spelade han vanlig pingis. Och gjorde det bra. 

– Mitt mål var att bli bäst i Sverige i vanlig pingis, ett litet handikapp skulle inte få stoppa mig.

Detta trots att han haltade, hade sämre balans, inte var lika kvick och hade väldigt svårt med vissa moment.

– Jag får ta till udda metoder för att kasta upp bollen, och ibland flyger den lite hur som helst. Och min sämre hand kommer tyvärr i vägen ibland så att jag slår till den med racketen.

Vid 14 års ålder började dock motivation tryta och Martin lade av. 

”Ingen berättade att det fanns”

–Jag visste inte att det fanns parapingis. Hade mina ungdomstränare sagt det skulle jag nog redan ha ett OS-guld och varit proffs. 

Han tror att det kan finnas en förklaring till det.

– De flesta får nog reda på det för att de går i specialskola, och det har jag aldrig gjort.

Men 14 år efter att han hade lagt sitt racket på hyllan kom han i kontakt med en tränare som var specialiserad på parapingis – av en slump.

– Han tyckte att jag hade potential att komma med i svenska landslaget, säger Polash.

Väldigt olikt vanlig pingis

Men det har inte varit någon dans på rosor efter det.

– Parapingis är faktiskt väldigt olikt vanlig pingis. Eftersom folk inte är lika rörliga vill man få till korta dueller. Många använder specialracket som gör att spelet blir långsammare och konstigare. 

Polash spelar dock fortfarande med ett vanligt racket. Men om han märker att det inte håller mot de bästa spelarna så tänker han inte envetet traggla på med det som Björn Borg gjorde med sitt träracket i tennis.

– Jag ska på en internationell turnering i Tjeckien snart och får se hur det går där, säger Polash som är rankad fyra i Sverige.

Sen är huvudmålet Paralympics i Tokyo 2020. 

– Det kommer bli svårt att ta sig dit, men inte omöjligt, säger 32-åringen som inte är nämnvärt bitter trots den sena upptäckten av sporten.

– Det går inte att göra någonting åt det nu. Men jag bidrar gärna till att andra ser möjligheten tidigare.

Vill du följa Martins resa så hittar du hans blogg här.

Fakta

Fakta om Martin, parapingis och hemiplegi

Namn: Martin Polash

Ålder: 32

Familj: Fru, ett 1,5 år gammalt barn och ett till på väg.

Bor: Rissne.

Gillar mest med området: Kommunikationsmöjligheterna och parkerna i Rissne.

Jobbar med: IT-försäljning. Hans arbetsgivare Compello sponsrar även hans pingiskarriär.

Fakta om parapingis: Det finns 11 olika klasser. Klass 1-5 är för spelare som sitter i rullstoll, klass 6-10 är för spelare som står upp och klass 11 är för personer med en mental funktionsnedsättning. Martin Polash spelar i klass 7.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Färre coronafall i Sundbyberg

Nyheter Men kan handla om eftersläpning efter helgerna 149 nya fall av coronasmitta registrerades i Sundbyberg förra veckan. Det är lägsta siffran sedan början av november.fredag 15/1 12:15

Efter mordet i Rissne: Toppolitiker kräver förändringar

Nyheter Johan Forssell (M): "Fick ett väldigt tragiskt slut" Efter mordet i Rissne måste säkerheten i rättspsykiatrin förändras. Det säger Moderaternas rättspolitiske talesperson, Johan Forssell till SVT.fredag 15/1 10:04

Körigt för bärgaren när första halkan kom

Nyheter När halkan slog till i början av veckan blev det intensivt för bärgarna på Craft Carrier, som servar hela norrort. – Från måndag morgon till onsdag kväll har vi haft 250 jobb. Normalt ligger vi på...torsdag 14/1 12:36