Förskolan Rönnbäret är drabbad av covid-19. Foto: Upplands-Bro kommun / Skärmdump Youtube

Covidutbrott på förskola i Kungsängen

Från och med idag och en vecka framåt så är verksamheten på förskolan Rönnbäret i Kungsängen kraftigt reducerad på grund av ett covidutbrott. Flera i personalen är konstaterat smittade.

  • Publicerad 11:22, 24 feb 2021

Under tisdagen så publicerade kommunen information om att förskolan Rönnbäret i Kungsängen kommer att hålla stängt under perioden 24 februari - 3 mars med anledning av ett utbrott av covid-19.

Ines Rivera är rektor på förskolan. Då Mitt i ringer henne på onsdagsförmiddagen är hon noga med att tydliggöra att förskolan inte är stängd, men att verksamheten är reducerad.

– Förskolan är inte stängd och det finns personal på plats för ta emot barn med speciella behov och barn vars föräldrar arbetar inom samhällsviktiga yrken.

Dialog med smittskydd

Ines Rivera uppger att hon haft kontakt med Smittskydd Stockholm under hela helgen och att rådet hon fått är att reducera verksamheten från och med i dag och en vecka framåt i syfte att begränsa smittspridningen. Under kommande veckan håller alltså förskolan endast öppet för ovannämnda grupp av barn.

På förskolan arbetar vanligtvis 15 pedagoger och det går ett 80-tal barn.

Så många är smittade

Ines Rivera berättar att det i nuläget finns 5 konstaterade fall i personalen och därutöver 2 stycken som väntar på provsvar. Hon känner inte till att det skulle finnas konstaterade fall bland barnen på förskolan, eftersom barnen inte testas.

– Smittan kom redan i början av februari. När vi såg att det här inte lugnade ner sig så ringde jag till smittskydd och fick rådet att reducera verksamheten nu under den kommande veckan.

Ines Rivera uppger att föräldrarna på förskolan har fått kontinuerlig information om läget och att man inom verksamheten följt alla råd och rekommendationer om hur man ska arbeta på ett säkert sätt pandemin till trots.

Och vad gör ni på onsdag i nästa vecka?

– Jag tar inga beslut om det här själv, jag måste få råd så jag vet vad jag gör. Men är det så att det blir lugnt så öppnar vi för alla barn igen, säger Ines Rivera.

En vecka med sprängningar längs Kockbackavägen

Kommunen bygger gång- och cykelväg. Under nästa vecka så kommer det sprängas längs med Kockbackavägen med anledning av kommunens gång- och cykelvägsbygge. Det hela påbörjas på måndag och pågår till fredag.fredag 16/4 17:40

Spridningen av covid minskar i Upplands-Bro

✔ Och så många har fått vaccinet. Antalet bekräftade fall av covid-19 i Upplands-Bro minskade under den senaste veckan. Samtidigt redovisas att 13 procent av kommunens invånare fått minst en dos av vaccinet.fredag 16/4 10:29