Under tisdagen så publicerade kommunen information om att förskolan Rönnbäret i Kungsängen kommer att hålla stängt under perioden 24 februari - 3 mars med anledning av ett utbrott av covid-19.

Ines Rivera är rektor på förskolan. Då Mitt i ringer henne på onsdagsförmiddagen är hon noga med att tydliggöra att förskolan inte är stängd, men att verksamheten är reducerad.

– Förskolan är inte stängd och det finns personal på plats för ta emot barn med speciella behov och barn vars föräldrar arbetar inom samhällsviktiga yrken.

Dialog med smittskydd

Ines Rivera uppger att hon haft kontakt med Smittskydd Stockholm under hela helgen och att rådet hon fått är att reducera verksamheten från och med i dag och en vecka framåt i syfte att begränsa smittspridningen. Under kommande veckan håller alltså förskolan endast öppet för ovannämnda grupp av barn.

På förskolan arbetar vanligtvis 15 pedagoger och det går ett 80-tal barn.

Så många är smittade

Ines Rivera berättar att det i nuläget finns 5 konstaterade fall i personalen och därutöver 2 stycken som väntar på provsvar. Hon känner inte till att det skulle finnas konstaterade fall bland barnen på förskolan, eftersom barnen inte testas.

– Smittan kom redan i början av februari. När vi såg att det här inte lugnade ner sig så ringde jag till smittskydd och fick rådet att reducera verksamheten nu under den kommande veckan.

Ines Rivera uppger att föräldrarna på förskolan har fått kontinuerlig information om läget och att man inom verksamheten följt alla råd och rekommendationer om hur man ska arbeta på ett säkert sätt pandemin till trots.

Och vad gör ni på onsdag i nästa vecka?

– Jag tar inga beslut om det här själv, jag måste få råd så jag vet vad jag gör. Men är det så att det blir lugnt så öppnar vi för alla barn igen, säger Ines Rivera.