Nu protesterar allt fler mot att mottagningen för patienter med långtidscovid på Karolinska universitetssjukhuset i Solna läggs ner, för att en ny mottagning i stället ska öppna på Karolinska i Huddinge.

– Det är absurt. Karolinska i Solna är landets främsta kunskapscenter och har byggts upp av experter, och nu ska det arbetet raseras. Och varför just nu, när vi befinner oss mitt i en pandemi, och måste hantera en sjukdom som vi fortfarande inte vet så mycket om, säger Talla Alkurdi (S) regionråd i opposition.

Även patientföreningen Svenska covidföreningen har protesterat.

https://www.mitti.se/nyheter/mottagning-for-langtidscovid-kan-tvingas-stanga/repuce!04MyPVKqc9FblTUvCkT4Bw/

Gabriel Kroon (SD) skriver i ett mejl att "I stället för att stänga ner avdelningen i tron om att primärvården ska kunna klara av en så pass okänd sjukdom så vill vi att regionledningen ger Karolinska ett särskilt uppdrag för att utveckla den till regionalt kunskapscentrum för långcovid".

Kunskapscentrum

Det var i maj 2020 som mottagningen i Solna startade, och den har blivit ett kunskapscentrum med specialister inom kardiologi, lungmedicin, infektion, psykiatri, neurologi, njurmedicin, reumatologi och fysioterapi knutna till sig.

I juni 2020 fick Danderyds sjukhus i uppdrag att starta postcovid-rehabilitering för patienter med neurologisk funktionsnedsättning som kognitionsproblem och trötthet.

Nytt är nu att primärvården, alltså främst vårdcentralerna, är de som i första hand ska behandla patienter med långtidscovid. Men de har också fått en instruktion om vart de ska remittera patienter som behöver mer hjälp: antingen till akuten, Södersjukhuset eller Danderyds sjukhus beroende på symtom.

Patienter som har symtom i tre månader eller mer, utan förbättring, eller som blir sämre, ska få hjälp på den nya multidisciplinära mottagningen på Karolinska i Huddinge.

Existerar inte än

Från och med nu kan husläkarna börja remittera – trots att mottagningen i Huddinge ännu inte finns.

– Det får vi hantera. Vi kommer att ta ansvar för patientgruppen, säger Lena Dillner, verksamhetschef vid infektionsmedicin på Karolinska.

Hon säger att frågan nu utreds.

– Det tar tid att bygga upp en mottagning, och det här är ju multidisciplinärt och är inte bara att flytta på. Det kan tänkas att vi tar emot patienter både i Solna och Huddinge.

Ville växa

Mottagningen i Solna byggdes upp utifrån sjukhusets behov av att ta hand om sina patienter, och har inte haft något eget avtal. Nyligen äskade de dock pengar för att utöka mottagningen, då allt fler patienter sökte hjälp.

Men i stället riskerar den alltså att läggas ner, sedan hälso- och sjukvårdsförvaltningen lagt en beställning om en liknande mottagning, men i Huddinge.

Stor infektionsklinik

Att de pekat ut Huddinge beror på att Karolinska universitetssjukhuset i Solna respektive Huddinge har var sitt avtal med regionen, enligt Lena Hanberg, avdelningschef inom specialiserad vård på regionförvaltningen.

– Vi har valt att lägga beställningen på avtalet för Huddinge, eftersom det är där den stora infektionskliniken finns. Men Karolinska leder och fördelar arbetet, vi är inte inne och petar i det. Jag är övertygad om att de använder sina resurser på ett bra sätt, säger hon.

Det blir dock inte Lena Dillner som styr över det. Hon har sagt upp sig, men poängterar att det inte har med detta att göra, utan att det bara har råkat sammanfalla.