Den provtagningsbuss som nu kommer till Tensta och Husby, där invånarna kan göra PCR-test för att se om de smittats av coronaviruset, blir en vaccinationsbuss när det är dags för vaccinering av allmänheten.

– Det är planen, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd.

I mars får provtagningsbussen efterföljare i Bredäng, Skärholmen, Rinkeby, Hjulsta, Fittja och Hallunda.

– Bussarna ska användas till det som det är störst behov av, säger hon.

När coronapandemin slog till i våras visade det sig att befolkningen i Järva-området var överrepresenterad när det gäller andelen inlagda för sjukhusvård.

Få testade sig

Och tidigt i höstas slog läkare larm om att få gjorde PCR-tester i områden som Fittja, Husby, Akalla, Skärholmen, Tensta och Rinkeby. Dock gjordes inget åt saken, enligt Expressen.

Först i januari sattes provtagningsbussen in.

https://www.mitti.se/nyheter/hit-kommer-bussarna-for-covid-provtagning/repuav!IbZPJjNr6HzQluGyd2On3A/

Socialdemokraterna i Region Stockholm är kritiska till det senfärdiga agerandet. Talla Alkurdi (S), regionråd opposition, säger att hon "på riktigt" blev arg:

– Först när det kom ut i media hände det något.

För jämlik vaccinering

Hon välkomnar nu att använda bussarna till vaccinationen, något som S lämnat in som förslag till hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Det gäller att vara proaktiv så att inte även vaccineringen blir ojämlik.

Enligt en europeisk studie är personer med låg utbildning och låg inkomst mest tveksamma till att vaccinera sig.

Lärt av misstag

Enligt Anna Starbrink ska nu informationen kring vaccineringen bli massiv.

– Det pågår ett stort arbete kring detta, med information på 35 språk, inlägg i sociala medier och även webbinarier. Dessutom information i provtagningsbussarna och på husläkarmottagningarna.

Hon säger att man tagit lärdom av att utsatta områden hamnat i covidskugga, och att det även kan handla om att ta civilsamhället och dess nätverk till hjälp.

Inte dags än

Vaccination för den bredare allmänheten bli aktuell först senare i vår.

Just nu är det inom hemtjänst och hemsjukvård och personal som vaccinering sker. Därefter, i februari tror man, är det dags för 70+ och riskgrupper.