Arbetet med att vaccinera Stockholmarna pågår fortsatt. Foto: Pekka Pääkkö

Covid-19: Vaccintakten ökar i Upplands-Bro

Det har den senaste veckan rapporterats sex nya konstaterade fall av covid-19 från Upplands-Bro. När vi tittar på hur det går med vaccineringen lokalt så visar veckans siffror att 58 procent av den vuxna befolkningen nu fått minst en dos vaccin.

  • Publicerad 11:09, 9 jul 2021

Under vecka 26 så har sex nya fall av covid-19 konstaterats i Upplands-Bro. Det här motsvarar 20 fall per 100 000 invånare. Denna veckas siffror innebär en uppgång med två fall från rapporten vecka 25 där kommunen hade fyra konstaterade fall av covid-19.

Nu får ALLA över 18 år vaccinera sig i Stockholm

Från regionen påminner man om att även fortsatt tänka på råd och rekommendationer – trots att läget just nu ser bra ut.

Mycket låga spår av coronavirus i Stockholms avloppsvatten

– Så snart vi tror att smittan är över och återgår till att lämna råden om att hålla avstånd och inte träffa andra än man brukar - då ökar risken för smittspridning igen, säger chefläkare Elda Sparrelid.

Siffror från Nationella vaccinationsregistret berättar att fram till vecka 26 så har 13 274 vuxna Upplands-Brobor fått en första dos vaccin mot covid-19, det här motsvarar 58 procent.

Nu öppnar Stockholm: Matcher, lopp och sena kvällar på krogen

När det kommer till dos nummer två, det vill säga antalet som är färdigvaccinerade, så är denna siffra 36 procent – 8 177 personer.

Vaccinationstakten ökar i Upplands-Bro

Utvecklingen de senaste tre veckorna vad gäller vaccintakten har i Upplands-Bro sett ut såhär: De som fått en första dos har gått från 46 procent, till 58 procent. Vad gäller de som hunnit få dos nummer två så har utvecklingen gått från 20 procent till 36 procent.

De kan vaccinera sig just nu

Idag, fredagen den 9 juli, meddelade regionen att man öppnar upp tidsbokningen för alla över 18 år.

- Idag når vi en milstolpe när vi öppnar vaccinationen mot covid-19 för hela den vuxna befolkningen och jag är väldigt glad att vi kan öppna bokningen flera veckor innan plan. Nu har alltså alla som fyllt 18 år möjlighet att boka vaccination mot covid-19 i Region Stockholm, säger Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm, i ett pressmeddelande och fortsätter:

- Att vi nu öppnar för hela den vuxna befolkningen och inte ytterligare ett femårsintervall beror på att bokningstrycket den senaste veckan minskat och vi vill ha en så hög beläggning som möjligt på länets olika vaccinationsmottagningar. Att så många som möjligt så snabbt som möjligt vaccinerar sig är helt centralt för att minska smittspridningen och risken för allvarlig sjukdom och sjukhusvård.