I flera månader fanns få eller inga bekräftade coronasmittade personer inom kommunens äldre- och omsorgsverksamheter, där bland annat hemtjänst, gruppbostäder och äldreboenden ingår. Sedan slutet av december har antalet dock sakta klättrat uppåt – tills förra veckan. Då kom den stora ökningen.

I mitten av förra veckan fanns sju personer med bekräftat covidsmitta utspridda i olika verksamheter, enligt John Henriksson, chef för äldre- och omsorgsförvaltningen.

Tidigt den här veckan var antalet 22 stycken.

– Vi har också ett antal som är misstänkt smittade, så vi tror att det finns ett mörkertal. Vi vill ha snabba svar på provtagning så att vi kan agera utifrån fakta och inte spekulationer. Nu när så många provtas och det inte finns tillräckliga resurser inom sjukvården för att hantera det, tar det längre tid att få provsvar. Det gör det svårt att veta hur många som faktiskt är smittade, säger han.

Fler sjuka efter jul

Den stora smittspridningen i samhället märks också på personalens sjukfrånvaro. Frånvaron ökade i samband med julledigheten, berättar han.

– Vi ser inte att det påverkar patientsäkerheten. Man kan vara trygg med att man får den omsorg och service man har rätt till och behöver.

Kommunen har identifierat olika risker ifall att den stora smittspridningen tilltar. Bland annat kan det bli brist på skyddsmaterial om sjukfrånvaron i samhället ökar och distributionen påverkas.

– Vi har ett bra beredskapslager och ingen brist i dag, men vi ser en risk för brist om det håller i sig över längre tid.

En annan risk är personalbrist.

– Vi ser över hur vi ska jobba med bemanning framöver om smittspridningen tilltar och frånvaron ökar.