Snabbtest. Många av dessa ger positiva resultat. Foto: Mostphotos

Covid-19: Rekordsiffror i Sundbyberg

Spridningen av covid-19 slår nya rekord i Sundbyberg. Folkhälsomyndighetens statistik för vecka 1 visar att 792 nya fall har bekräftats i staden.

  • Publicerad 16:53, 13 jan 2022

Antalet är nära på en fördubbling av siffran för vecka 52, som i sig var rekordartad då det begav sig: 416. Före det hade smittspridningen inte varit i närheten av sådana höjder i Sundbyberg.

Om man vidgar synfältet märks liknande trender. I Region Stockholm i stort konstaterades 34 768 fall av covid-19 vecka 1, också det nästan dubbelt så många som föregående vecka.

Och det är omikronvarianten av coronaviruset som driver på denna utveckling, sade statsepidemiolog Anders Tegnell på en presskonferens förra torsdagen.

– Det betyder inte att vaccinet är verkningslöst på något sätt. Mot inläggning och allvarlig sjukdom har vaccinet fortfarande en väldigt viktig del i det hela, sade han.

Även de som får intensivvård har blivit fler, men den ökningen står inte alls i proportion till utvecklingen av smittspridningen enligt Anders Tegnell. Statistiken, sade han, talar därmed för att den nuvarande smittspridningen inte innebär lika stora risker för vården som tidigare.

Han fortsatte med att uppmana så många som möjligt att ta en tredje vaccindos.

– Även den ganska måttliga ökningen som vi ser på Iva innebär en belastning i en redan pressad situation.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Sumpantjej coachas av Gunde Svan för vasan

Nyheter Sara Engvall: "Det var en sådan chockstart!" Sara Engvall från Sundbyberg har legat i hårdträning inför Vasaloppet. I två intensiva dagar tränades hon och två andra deltagare av självaste Gunde Svan.fredag 21/1 15:56

Tufft personalläge inom omsorgen i Sundbyberg

Nyheter Hög frånvaro – nya ledigheter beviljas inte Pandemiläget pressar Sundbybergs stads verksamheter för äldre och personer med funktionsnedsättningar. I veckan trädde flera kommunala åtgärder i kraft, och de drabbar både brukare och personal.fredag 21/1 15:45

Så var första kroghelgen med nya åtgärderna

Nyheter Krögare: "Mycket nya gäster" Hur har Folkhälsomyndighetens nya föreskrifter märkts av på Sundbybergs krogar? Uppfattningarna går isär efter den första helgen.fredag 21/1 15:41