Snabbtest. Många av dessa ger positiva resultat. Foto: Mostphotos

Covid-19: Fortsatt ökning i Järfälla

Järfälla når nya rekordnivåer i antalet smittade, visar Folkhälsomyndighetens senaste rapport. "Det kommer fortsätta”, säger Sara Byfors, enhetschef på FHM.

  • Publicerad 14:30, 21 jan 2022

Liksom i resten av landet är smittspridningen av corona i Järfälla inne i en lavinartad fas. Hela 1 402 nya bekräftade fall kom in under vecka 2, nytt rekord för tredje veckan i rad.

Och då finns det sannolikt ändå ett mörkertal. Sara Byfors berättade under torsdagens pressträff att testningskapaciteten just nu inte räcker till.

– Så antalet fall är antagligen mycket större än de bekräftade fallen vi får in, säger hon.

I Stockholms län rapporterade 43 485 smittade. Veckan innan var den siffran 34 907 bekräftade fall. Enligt Sara Byfors kommer ökningen att fortsätta ett tag till. Hur länge är oklart.

– Trenden fortsätter. Vi hade en 30 procentig ökning mellan vecka 1 och 2, så det är fortfarande mycket stor och omfattande smittspridning, säger hon.

Kortare karantän

En av nyheterna under torsdagens pressträff var att karantänen sänks från sju till fem dagar. Det innebär att om någon i din familj eller direkt närhet har testats positivt kan du efter totalt fem dagar, med två dagar utan symtom, gå ut ur karantänen.

Folkhälsomyndigheten rapporterar att sjukvården är fortsatt ansträngd, men att antalet nyinlagda fall på IVA och dödsfall till följd av covid-19 inte ökar i samma takt som smittspridningen.

FHM uppmanar fortsatt alla att vaccinera sig.

– Vaccinet skyddar väldigt väl mot allvarlig sjukdom och död, säger Sara Byfors.

Enhetschef. Sara Byfors på FHM meddelar att familjekarantänen sänks från sju till fem dagar. Foto: FHM

Smittspridningen skenar

Bekräftade nya fall av covid-19 i Järfälla under veckorna 45–02, en ökning under nio veckor i rad:

Vecka 2: 1 402

1: 1 137

52: 518

51: 249

50: 233

49: 182

48: 117

47: 107

46:58

45: 54

Statistiken är baserad på laboratoriebekräftade fall anmälda enligt smittskyddslagen. Siffrorna redovisas när provsvaret har rapporterats in till Folkhälsomyndigheten, vilket vanligtvis tar några dagar. Statistiken sammanställs på torsdagen veckan efter.

Visa merVisa mindre