Coronaviruset tog sig in på flera av Tyresös fyra vård- och omsorgsboenden i april. Det dröjde till slutet av juni innan alla boenden var coronafria igen.

– Smittan kom tillbaka i oktober. Nu har vi ett fåtal med konstaterad smitta på ett boende, säger John Henriksson, chef för äldre- och omsorgsförvaltningen när Mitt i pratar med honom.

Han vill inte berätta vilket, men poängterar att alla boendens anhöriga fick information direkt.

https://www.mitti.se/nyheter/tyresos-aldreboenden-ar-for-forsta-gangen-coronafria/lmtgb!8805281/

Smittan kom tillbaka efter att kommunen den 1 oktober släppte på besöksförbudet.

– Vi vet inte om den kom in via personal eller anhörig. Jag upplever att alla är oerhört ansvarsfulla. Ett problem är att du kan vara smittad utan symptom.

Bättre rustad

Han menar att kommunen är mycket bättre rustad än i våras.

– Vi har byggt upp erfarenheter, arbetssätt och rutiner, vi har skyddsutrustning och tillgång till testning. Nu gäller det att alla följer rekommendationer och skärpta råd som finns och inte tappar fokuset.

Kommunen har inte brist på skyddsmaterial, enligt honom.

– Just nu är tillgången god. Vi ser att handskar kan ställa till det på sikt, där finns en global brist.

Rekordmånga fall

Fram till den 1 november hade 802 bekräftade fall av covid-19 i Tyresö rapporterats in, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

Sista veckan i oktober rapporterades det in 137 nya fall i Tyresö, vilket är den högsta veckosiffran sedan utbrottet. Det ser likadant ut i länet som helhet och i flera grannkommuner.

Lena Andersson är verksamhetschef för Tyresö husläkarmottagning.

– Den stora ökningen i konstaterade fall beror till viss del på att fler testas. Hos oss har vi inte märkt något större tryck men vi ser hur det stiger brant för akutsjukhusen.

Förbereder för fler fall

Husläkarmottagningen var i våras den mottagning i Tyresö som tog emot allra flest personer med misstänkt smitta, vilket Mitt i Tyresö tidigare har berättat.

–  I juni stängde vi infektionsnoden. Vi hann ta emot 350 patienter, som vi i vissa fall behandlade med dropp och syrgas.

Nu förbereder sig husläkarmottagningen för fler coronafall.

– Vi räknar med att det kommer att behövas. Vi ser över scheman, lokalen och skyddsutrustning.