Från första mars fram till i dag har 10 275 i Stockholms län varslats på grund av coronaviruset. Foto: Läsarbild Arkivbild

Coronaviruset slår hårt mot länet – 10 275 har varslats

Coronaviruset sätter både hälsa, jobb och ekonomi i gungning just nu. Från första mars fram till i dag har 10 275 i länet varslat på grund av smittan.

  • Publicerad 12:08, 23 mar 2020

Rent ekonomiskt befinner vi oss i ett allvarligt kritiskt läge just nu. Framför allt för att utvecklingen vi ser inte känns igen från något vi tidigare sett hända.

Coronaviruset är en så kallad ”svart svan”, något som helt enkelt inte var möjligt att förutspå. Viruset slår hårt mot flera branscher, men framför allt mot hotell- och restaurangbranschen.

– Det här påverkar hela Stockholms dna eftersom att besöksnäringen är en väldigt viktig del för oss. Men självklart drabbar det ekonomin i sin helhet och i hela landet. Det finns nu en stor risk att den dåliga situationen sprider sig till andra näringar och påverkar exempelvis industrin genom en lägre efterfrågan både i Sverige och i omvärlden, säger Stefan Westerberg på Stockholms handelskammare. 

Stefan Westerberg, senior ekonom, Stockholms handelskammare. Foto: Pressbild.

10 275 har varslats

Coronaviruset har på kort tid lett till flera varsel och permitteringar. Under mars månad, från den första mars fram till i dag, har totalt 18 367 personer varslats i Sverige.

Varslen slår hårdast mot storstadsregionerna och framför allt Stockholm. Fler än hälften av alla varslade, 10 275 personer, återfinns i Stockholms län, enligt Arbetsförmedlingen.

Det är tio gånger fler varsel än under hela mars förra året.

”Ett allvarligt läge”

Enligt Arbetsförmedlingen är varslen en konsekvens av att vi slutat konsumera och i högre grad än tidigare stannar hemma. Det slår hårt mot hotell- och restaurangbranschen men också mot rese- och bemanningsbranschen.

Exakt vilka effekter coronaviruset kommer att ha på arbetsmarknaden beror på hur smittan utvecklar sig.

– Det är ett allvarligt läge och kommer innebära en utmaning på arbetsmarknaden. Men det är viktigt att komma ihåg att alla varsel inte leder till uppsägning. Till skillnad från tidigare kriser är detta en hälsokris. Den kommer att gå över, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen. Foto: Lina Siksjö.