Coronavirus bekräftat på Handens sjukhus i Haninge

Handens sjukhus har bekräftad coronasmitta bland sina patienter. Detta bekräftar verksamhetschefen Carina Sühl Öberg på Handengeriatriken, som behandlar folk över 65 år med ålderssjukdomar, för Mitt i. – Vi rustar allt vi kan, säger Carina Sühl Öberg på måndagen.

  • Publicerad 17:09, 23 mar 2020

Enligt Carina Sühl Öberg upptäcktes smittan bland patienterna för ”någon dag sedan” på Handengeriatriken, säger hon.

Vi har ett bekräftat fall och utöver det även misstänkt smitta bland andra av våra patienter, men där vet vi inte riktigt än. Vid misstanke skickar vi prover enligt riktinjerna, men vi har inte fått svar på alla prover än, säger hon.

Vi har besöksstopp på slutenvårdsenheterna för att hindra smittspridning

Carina Sühl Öberg

Handengeriatriken är en avdelning på Handens sjukhus i Haninge kommun i södra Stockholm som behandlar personer över 65 år som har ålderssjukdomar.

Enligt Carina Sühl Öberg har ingen person på avdelningen avlidit till följd av smittan. Hon vet inte om smittan finns på någon annan avdelning på sjukhuset.

Carina Sühl Öberg, verksamhetschef på Handengeriatriken. Foto: Privat

– Vi följer rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten och Vårdgivarguiden löpande. Vi har besöksstopp på slutenvårdsenheterna för att hindra smittspridning bland våra sköra äldre.

Ni har en stor andel patienter inom riskgruppen på er avdelning, kan ni hantera situationen med att avskilja de smittade patienterna?

– Vi följer riktlinjerna och ser till att använda skyddsföreskrifterna. Vi rustar allt vi kan, säger Carina Sühl Öberg.

Anhöriga kan nu bara ringa till avdelningen, eller använda Facetime, för att få information om situationen.

– Vi är i en fas nu där vi hinner förbereda oss. Vi har en god kommunikation och samverkan både med kommuner och primärvård, och vi hinner bygga upp en väldigt bra kommunikation kring hur vi ska agera. Alla gör ett fantastiskt arbete, säger Carina Sühl Öberg.

I fredags bekräftade Haninge kommun att personer inom Haninges äldreomsorg drabbats av viruset.

Fram till måndagskvällen hade totalt 27 personer i Sverige dött till följd av coronaviruset, enligt Omni.

Antalet bekräftade smittade personer är just nu 2 016, enligt Aftonbladet.

Handens sjukhus. Foto: Anna Z Ek


Covid-19 i Stockholm

Loading…

Så många vårdas just nu på sjukhus för covid-19 i region Stockholm samt så många har avlidit på regionens sjukhus. Källa: Region Stockholm