Handbollsklubben i Vallentuna får det största ekonomiska avbräcket under Corona pandemin. Ordförande i handbollsklubben Malin Grandert, Foto: Stefan Källstigen

Coronavåren slog hårt mot föreningarna

Pandemin har slagit hårt mot Vallentunas idrottsföreningar. Tuffast blev det för Vallentuna Handbollsklubb, som fick stänga ner helt i våras. Både egna inkomster och bidrag har minskat kraftigt.

  • Publicerad 10:11, 31 okt 2020

Det extra stöd vi får räcker inte.

Handboll spelas inomhus med mycket fysisk närkontakt. Det rimmade illa med coronareglerna. Klubben fick stänga sporthallen i mars och ställa in alla träningar.

– Det blev en jättestor påverkan, säger Malin Grandert, som då var nytillträdd ordförande.

– Spelarna fick hålla igång sin träning själva, det blev upp till var och en att ge sig ut och springa eller göra armhävningar.

Längre fram på våren kom träningen igång. Men den hölls utomhus. Bollarna studsade sämre och ledarna fick bära med sig vatten och handsprit.

Efter sommaren meddelade Handbollsförbundet att de tillåter inomhusträning och hallen kunde öppna igen.

– Nu bedriver vi verksamheten i princip som vanligt men med en rad förhållningsregler.

Men vårens uppehåll får konsekvenser för ekonomin. De kommunala bidragen till idrottsföreningarna, det så kallade aktivitetsbidraget, grundas på antalet sammankomster. Eftersom handbollsklubben stängde ner helt en period minskade det med drygt 28 000 kronor mot i fjol.

Nyligen beslutade fritidsnämnden att kompensera med ett extra stöd. Klubben får 10 000 kronor.

– Aktivitetsbidraget blev bara en tredjedel. Vi hade budgeterat för mycket mer. Så det extra stödet vi får räcker inte. Om vi rekryterar nya medlemmar får vi in pengar. Men vi har inte kunnat rekrytera. Och kaféet kan inte vara öppet, då är det ganska mycket pengar som försvinner.

Klubben har livestreamat alla matcher. Men de intäkterna motsvarar långt ifrån de förlorade biljettintäkterna.

– Det är väldigt hårda restriktioner från förbundet. Man får ha 50 personer i publiken men då ska man ha olika in- och utgångar och förköpta biljetter. Vi är en liten förening och har inte de resurserna.

Gemenskapen är annars den största förlusten.

– Vi hade fått till ett väldigt bra häng för vuxna och unga i sporthallen. Det försvann helt och det är nästan det som känns jobbigast. Nu har vi inte en aning om vad ungdomarna gör på dagarna. Annars pågår det alltid spontanhandboll i hallen med både barn och vuxna. Men nu får vi inte blanda åldrar.

Någon akut kris är det inte.

– Vi har funnits länge och byggt upp en bra grund. Men sinar inkomsterna helt går det inte. Risken är att vi behöver höja medlemsavgifterna och det är tråkigt om medlemmarna ska bestraffas.

Minskat aktivitetsbidrag mot 2019

Vallentuna Handbollsklubb -28 242 kronor (extra stöd 10 220)

Brottby SK -15 810 kronor (extra stöd 4 785)

Vallentuna Ridklubb -11 220 (extra stöd 7 680)

Vallentuna Korpen -10 370 (inget extra stöd)

16 föreningar har tvärtom haft fler sammankomster.

Bällsta FF hade 173 fler sammankomster och får 24 152 kronor mer. Vallentuna BK ökade sammankomsterna med 149 och får 31 172 mer medan Vallentuna BK Damfotboll träffades 109 fler gånger och får 12 248 mer.

Visa merVisa mindre

Bidragen till barn- och ungdomsidrott

Idrottsföreningarna kan söka aktivitetsbidrag hos kommunen. Det baseras på hur många sammankomster föreningen haft, till exempel träningar och matcher.

För många föreningar minskade sammankomsterna kraftigt under vårens restriktioner.

De kan också söka ett så kallat lokstöd, en förkortning för lokalt aktivitetsstöd. De pengarna är statliga men fördelas av Riksidrottsförbundet.

Visa merVisa mindre