ALLTID ÖPPET STÄNGD. Region Stockholms app för att boka coronatest har stängts då bokningskoder har spridits på nätet. Foto: Mostphotos

Coronatest-koder har spridits på internet

Sedan i måndags har stockholmare kunnat boka provtagningar för cornatester. Men nu har appen "Alltid öppet" tvingats stänga – igen. Anledningen: Mängder av bokningskoder har läckt ut.

  • Publicerad 11:11, 18 jun 2020

Hittills har över 100 000 stockholmare tagit chansen att boka en tid för provtagning via appen ”Alltid öppet”. Under onsdagen hade 87 500 personer tackat ja till erbjudandet om antikroppstest och 15 500 till provtagning för en pågående coronasmitta.

Men nu är appen stängd – och kommer vara så under hela midsommarhelgen.

– Möjligheten att få en kod och kunna boka tider är tillfälligt pausat. Patienter har kunnat få tillgång till de här koderna på annat sätt, säger Jessica Fremnell, pressansvarig på Stockholms läns sjukvårdsområde.

Regionens corona-app har kraschat

När personer vill boka en provtagningstid via appen får de besvara ett antal frågor. Utifrån svaren som getts tilldelas man sedan en kod, som ska användas för att boka en tid för provtagning.

Många av de här koderna har dock lagts upp på olika sajter och sedan använts av personer som inte fått den via appen. Det finns därför en risk för att personer som vill testa sig för en pågående coronasmitta blandas med de som vill göra ett antikroppstest.

– Koderna har inte varit så svåra att få tag i, vilket gör att provtagningsköerna kan ha blandats ihop. Vi behöver se över hela systemet, säger Jessica Fremnell.

Har appen blivit ”hackad”?

– Nej, men koderna för boka tider har man kunnat få på annat sätt. De ligger öppet på en del webbplatser, de har inte varit jättesvårt att hitta dem.

Stockholms läns sjukvårdsområde väljer nu att pausa möjligheten att boka tider via ”Alltid Öppet” fram till måndag 22 juni. Detta för att förhindra patientsäkerhetsrisker.

De kan i nuläget inte svara på hur personer som fått sin bokningskod på ett korrekt sätt, via appen, påverkas.