Det är i P1-dokumentären ”Det illojala vårdbiträdet” som det framgår att vårdbiträdet Stine Christophersen hotades med uppsägning när hon slog larm om hur Attendo skötte sin coronavård på äldreboendet Sabbatsbergsbyn på Norrmalm.

– Folk dog till höger och vänster ensamma på sina rum. Jag ville bara få stopp på det, säger hon i P1-dokumentären.

Sjuka isolerades inte

Enligt Attendo arbetade man med så kallad kohortvård när de fick in smittan på boendet under våren 2020. Kohortvård innebär att de som blivit smittade av covid-19 ska isoleras från de övriga på boendet. Och de sjuka ska bara ha kontakt med en särskild avdelad personal.

Petra Lindhe var verksamhetschef på Sabbatsbergsbyn under våren 2020.

– Utsedda medarbetare arbetar med de som är sjuka, andra med de som är friska. På det stora hela var det så vi gjorde. Det fanns enskilda situationer där inte detta gick att genomföra, säger hon i dokumentären.

Vidare menade hon att om en medarbetare fick kontakt med smittade patienter fick denna inte längre ta hand om friska personer på boendet.

"Ljuger om hur det var"

Det stämmer inte alls, menar Stine Christophersen.

– Det är en rak lögn, vi hade ingen kohortvård. Att det var en enda medarbetare som tog hand om den smittade stämmer absolut inte.

Under våren 2020 säger hon att hon ensam fick ta hand om både de friska och de dokumenterat sjuka på boendet.

– Man känner sig så himla skyldig. Det hände väldigt många gånger att smittade och friska träffades. […] Jag undrar om vissa hade gått att rädda om vi bara gjort annorlunda, säger hon i ”Det illojala vårdbiträdet”.

När hon gick ut i media och berättade vad som pågick på sin arbetsplats blev hon uppkallad till Attendos huvudkontor. Hon spelade in samtalet där hon bland annat kallades illojal och hotades med uppsägning.

Ingen av cheferna på mötet har velat delta i dokumentären.