Smitta. Sollentuna kommun har nu bekräftat coronarelaterade dödsfall på äldreboenden i kommunen. Foto: Most photos

Coronasmittade har avlidit på äldreboenden i Sollentuna

Smitta på flera vård- och omsorgsboenden i Sollentuna och även dödsfall till följd av viruset. Det bekräftar kommunen nu på sin hemsida.

  • Publicerad 10:28, 3 apr 2020

Jag förstår att det finns stor oro bland anhöriga.

Coronaviruset fortsätter att spridas och nu har man bekräftat smittan på många äldreboenden i Sverige. Under torsdagen berättade Sollentuna kommun på sin hemsida att det finns smitta på några boenden i kommunen och att man även har bekräftade dödsfall till följd av smittan. Däremot uppger man inte hur många dödsfall det handlar om.

– Vi kan inte kommentera antalet dödsfall med hänsyn till sekretess. Vi kan inte heller kommentera antalet personer som har varit eller är smittade, med hänsyn till sekretess, säger Pia Bornevi, förvaltningschef på vård- och omsorgskontoret i ett mail till SollentunaDirekt.

Besöksförbud

– Dessutom sker det förändringar hela tiden. Det vi kan säga är att det finns konstaterade fall av coronaviruset, covid-19, i några av Sollentunas vård- och omsorgsverksamheter och vid ungefär en tredjedel av äldreboendena, säger Pia Bornevi.

Man skriver på sin hemsida att kommunen följer de riktlinjer som finns för att vårda den sjuka och för att förhindra smittspridning på boendena. För den som är anhörig till en boende går det bra att kontakta boendet direkt. Men sedan 13 mars gäller strikt besöksförbud på boenden i Sollentuna.

– Vid smitta inom någon av verksamheterna informeras anhöriga till den sjuka och åtgärder vidtas för att förhindra smittspridning. Det är samma rutiner som vi följer vid andra smittsamma sjukdomar så de är väl inarbetade. Om en person blir sjuk isoleras denne i sin lägenhet enligt gällande rutiner för vård vid smitta. Vi följer Socialstyrelsens och Smittskydd Stockholms råd om basala hygienrutiner., säger Pia Bornevi.

Prioriteringar

På flera håll i landet råder brist på skyddsmaterial. Sollentuna kommun skriver på sin hemsida att man hela tiden jobbar för att kunna köpa in sådant material för att bistå i behovet som finns inom vård- och omsorgsverksamheterna.

– Just nu har personalen tillgång till det skyddsmaterial som de behöver. Vi arbetar intensivt med att få fram den utrustning som behövs på både lång och kort sikt. Vi prioriterar också utrustningen till där den bäst behövs, säger Pia Bornevi.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Förslaget: Låt kameror på bussar bötfälla bilister

Nyheter Framkomligheten för bussar i staden måste bli bättre. För att nå dit vill regionen sätta kameror på bussar som kan plåta bilister som bryter mot trafikregler. Boten kommer sedan på posten. "Många...lördag 5/12 15:15

Snön i Väsjöbacken dröjer – inga minusgrader i sikte

Nyheter Mildvädret ett värre hot mot slalomsäsongen än coronan Förra säsongen var den första sedan Olle Carlsson började jobba med Väsjöbacken för 33 år sedan som backen inte kunde öppnas alls. Nu hoppas snömakaren innerligt på bättre lycka, och väntar otåligt...lördag 5/12 7:00