Coronasmitta har återigen tagit sig in på Hagagården och Vallagården. Man följer utvecklingen, men ett nytt besöksstopp är inte aktuellt just nu, enligt äldrenämndens ordförande Martin Strömvall (KD). Foto: Mostphotos/Googlemaps

Coronasmitta tillbaka på två äldreboenden i Haninge

Flera coronafall har konstaterats på två av Haninges äldreboenden. Men i nuläget är det inte aktuellt att införa ett nytt besöksstopp.

  • Publicerad 22:14, 11 nov 2020

Efter några månader fria från corona, har smittan återigen tagit sig in på två äldreboenden i Haninge.

I går, tisdag, var det 16 bekräftade fall av covid-19 på Hagagården i Vendelsö och Vallagården i Handen, enligt medicinskt ansvarig sköterska, MAS, i kommunen.

– Vi har haft flera fall av smitta under både vår och nu under hösten, men läget ser inte lika kritiskt ut nu då vi har bättre rutiner och kännedom om smittspridningen, skriver Anna-Carin Berkal, verksamhetschef på Hagagården, i en kommentar till Mitt i.

Utvecklingen ser likadan ut i länet. I måndags var det 48 av 313 äldreboenden i regionen som hade ett eller flera fall av covid-19, och det är 20 fler än veckan före, meddelar regionen.

Flera kommuner har därför på nytt infört besöksstopp på vård- och omsorgsboenden. I Stockholm stad till exempel där det i dag beslutades om besöksstopp från i morgon och fram till 30 november.

Följer utvecklingen

Men i Haninge kommun väljer man att avvakta.

– Vi följer utvecklingen dag för dag och är beredda att vidta de åtgärder som krävs för att skydda de äldre på våra boenden och i hemtjänsten. I dagsläget ligger fokus på skärpta rutiner hos personalen, att isolera och smittspåra vid upptäckt smitta, samt en fortsatt samverkan med regionen och länsstyrelsen, säger äldrenämndens ordförande Martin Strömvall (KD).

Anhöriga uppmanas också att tänka över sina besök.

Nationellt stopp upphävdes i oktober

Det var den 1 april som det beslutades om ett nationellt besöksförbud på alla äldreboenden i Sverige för att minska smittspridningen. Beslutet om besökstopp på särskilt boende hävdes den 1 oktober.

Sedan i fredags har 4762 nya fall av covid-19 bekräftats i Stockholms län, meddelade regionen i sin senaste rapport i går, tisdag. Av dem var 103 fall på äldreboenden.