Coronasmitta på vart tredje äldreboende i Stockholms stad

På så många som en tredjedel av äldreboendena i Stockholms stad finns smitta med coronaviruset. Det rapporterar Ekot.

  • Publicerad 18:48, 1 apr 2020

På 29 vård- och omsorgsboenden i Stockholms stad finns minst en smittad person, rapporterar Sveriges Radios Ekot. Antalet förväntas att öka eftersom inrapporteringen släpar efter.

– Vi gör allt för att det inte ska börja öka, säger Raili Karlsson, avdelningschef på äldreförvaltningen i Stockholm stad, till Ekot.

Även SVT Nyheter rapporterar om smittan på boendena i Stockholms stad.

– Ja, det finns smitta. Vi har inte fått in alla uppgifter än, men enligt den information vi har så finns det smitta på 29 vård- och omsorgsboenden innanför stadsgränsen, säger Carl Smitterberg, presstalesperson på stadsledningskontoret Stockholms stad, till SVT Nyheter.

Vårdbolaget Familjeläkarna – som ansvarar för läkarvården på knappt hälften av äldreboendena i Region Stockholm säger till SVT Stockholm att 230 äldre på deras boenden smittats och att 50 av dessa har avlidit.

Skyddsutrustning saknas

Ekot har också pratat med fackförbundet Kommunals sektion för privat vård och omsorg i Stockholms stad. Ordförande Elisabeth Antfolk bedömer läget som kaotiskt och berättar om hög sjukfrånvaro bland personalen på flera av de drabbade boendena.

– Det saknas skyddsutrustning. Det finns inte handsprit. Det finns inte förkläden. Det är oklart från den ena stunden till den andra om man ska ha munskydd eller inte när man går in till de gamla. Och det finns inte tvål att tvätta sig med på alla boenden.

Hon hävdar också att bristen på skyddsutrustning är värre inom den privata omsorgen än den kommunala.

Även personal inom äldreomsorgen ska vara smittad. Men Raili Karlson anser att läget är under kontroll.