Skepptuna skola är en liten skola med 121 elever. Bilden är tagen från Googlemaps. Foto: Googlemaps

Coronasmitta: Elever skickas hem från Skepptuna skola

Skepptuna skola går över till distansundervisning efter att flera i personalen blivit sjuka.

  • Publicerad 13:22, 20 apr 2021

Vi har ett kluster av covid-19 på mellanstadiet med flera bekräftade fall

Flera ur personalen på Skepptuna skola är borta på grund av sjukdom eller sjukdomssymtom. Det har fått skolan att nu ställa om till distansundervisning för både låg- och mellanstadiet.

– Vi har ett kluster av covid-19 på mellanstadiet med flera bekräftade fall. Vi ställde om till distansundervisning för 5–6:an i måndags och i dag (tisdag) för alla andra, säger Lotta Hultgren som är rektor på Skepptuna skola.

Omställningen till distansundervisning planeras att hålla i sig åtminstone veckan ut, men kan bli längre beroende på hur personalfrånvaron ser ut i slutet av veckan.

– Vi har ställt om den här veckan och tanken är att vi utvärderar hur det har gått så får vi se då hur det blir.

Haft distansundervisning tidigare

Skepptuna skola var den första skolan i kommunen som gick över till distansundervisning redan innan sommaren, även för förskoleelever. Då gick det gick bra med undervisningen enligt Lotta Hultgren.

– Vi är en liten skola på landet med 121 elever. Det är inte jättelätt att få vikarier att åka ut hit, säger hon.

Flera föräldrar har hört av sig till Mitt i Sigtuna och är upprörda över att förvaltningen inte även stänger förskolan i angränsade lokaler. Många av de som går i förskolan har syskon i grundskolan.

– Jag fattar inte hur de tänker. Det är inte första gången det här händer, säger en av föräldrarna.

Förskolan har inte drabbats av någon hög personalfrånvaro och håller öppet.

Elever med särskilda behov eller vårdnadshavare med samhällsviktiga funktioner får fortsatt komma till skolan samt att fritidshemmet är också tillgängligt, säger Anita Kettunen som är verksamhetschef för grundskolan i Sigtuna kommun.

Varför stängs inte förskolan i angränsade lokaler? Många av barnen är syskon till elever på skolan och smittan kan fortsätta?

– Åtgärden är inte en smittskyddsåtgärd utifrån smittspårning. Åtgärden är en effekt av att för många lärare är frånvarande. Det är inte möjligt för förskolan att bedriva sin verksamhet på distans. Fritidshemmet på grundskolan är likaså öppen då det inte går att bedriva fritids på distans.

Rapport: Färre smittade i Sigtuna

Nyheter Över 30 procent har vaccinerats Coronarestriktionerna kan lättas i början på juni - om smittspridningen fortsätter att minska. Så här ser coronasiffrorna ut i Sigtuna, enligt FHM.fredag 14/5 12:10

Rekordstor ökning av cykelstölder

Nyheter Elcykelstölder blir allt vanligare. Cykelstölderna i Sigtuna ökade med 62 procent under pandemiåret 2020 jämfört med året innan. Enligt polisens samordnare är största orsaken att allt fler Sigtunabor cyklar.onsdag 12/5 13:47

NHL-stjärnans burgare till Rosersport

Nyheter Restaurangkedjan Brödernas öppnar inom kort Hamburgerkedjan Brödernas, med den svenske NHL-stjärnan Mika Zibanejad som delägare, öppnar upp i Rosersport.onsdag 12/5 11:00

Den blomstertid nu kommer – utan föräldrar

Nyheter Inga stora skolavslutningar för Sigtunas elever Sång, fest och storsamling på skolavslutningen. Det får vänta när Sigtunas grundskolor tar sommarlov.fredag 7/5 13:12