Folkhälsomyndighetens senaste rapport, som gäller vecka fyra, visar att antalet smittade i norrortskommunerna Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker är fortsatt låga.

Totalt 319 nya fall rapporterades smittade i covid-19.

Danderyd och Täby hade 42 respektive 115 nya fall inrapporterade. Vallentuna 49 och Österåker 82. Vaxholm var den kommun där antalet fall ökade från vecka 3 från 18 till 31 fall under vecka 4.

I Danderyd rapporterades 5 nya dödsfall i Danderyd, 3 i Täby och 4 i Österåker efter veckan som gick, enligt siffror från Socialstyrelsen i Stockholm.

Risk för tredje våg

På torsdagens veckoliga presskonferens meddelade Folkhälsomyndigheten att smittspridningen är fortsatt låg i Sverige, jämfört med andra länder. Anders Tegnell kommenterade då även en eventuell tredje våg i landet.

– Det finns en stor risk för en tredje våg om vi inte håller i ordentligt, sa han.

Hela Stockholmsregionen hade 3511 rapporterade fall under vecka 4. Ungefär lika många fall som veckan innan, och en mycket lägre siffra jämfört med toppnoteringen vecka 50 då det rapporterades 11 297.

Totalt 12 028 har rapporterades avlidna i Sverige sedan smittspridningen började.

Så många har vaccinerats

Under dagen meddelade regeringen att alkoholstoppet från 20.00 förlängdes med en vecka till den 14 februari.

Folkhälsomyndigheten meddelade även att åldern på de som inkluderas i fas två av vaccineringen, som väntas komma igång under februari, sänks till 65 år. Fram till den 4 februari hade 276 008 personer fått vaccin, meddelade myndigheten.

– Tillbaks till det grundläggande. Vi har sagt det ofta, vi befinner oss i en kritisk fas. Det har utvecklats väldigt bra med mindre tryck i sjukvården. Men, för att inte svänga upp igen, säger Anders Tegnell och tillägger:

– Så är det viktigt att följa de allmänna råden.