I år blir det en digital Pridefestival, men även en båtparad på Riddarfjärden. Foto: Olav Holten

Coronasäker Prideparad på vattnet

Som StockholmDirekt har skrivit tidigare blir det inget klassiskt pridetåg genom staden den här sommaren utan en digital fest. Nu står det också klart att det blir en båtparad på Riddarfjärden, skriver QX.

  • Publicerad 16:39, 24 jul 2020

I år kan det inte bli någon klassisk Prideparad genom Stockholm på grund av coronapandemin och Folkhälsomyndighetens förbud mot stora folksamlingar.

I stället blir det en digital festival, Stockholm Pride Summer Stream, med bland annat artistuppträdanden och en digital parad.

Den digitala paraden äger rum den 1 augusti och mellan 12 och 14 kommer den att livesändas via Stockholm Prides hemsida och på sociala medier.

Prideparaden 2020 ställs in – blir digital

Nu står det även klart att det blir en fysisk parad, men på Riddarfjärdens vatten, något som QX var först med att rapportera. Vattenparaden, Stockholm Lake Parade, kommer att ske samtidigt som den digitala paraden. Enligt sajten är det ett samarbete mellan föreningen Stockholm Gay Life, #TSMNS-kampanjen och Mälarpaviljongens Arto Winter. Samling sker 11.30.

Det kommer att finnas fem bojar utanför Mälarpaviljongen vid Norr Mälarstrand, men det går även att ankra intill de andra båtarna.

Den som inte kan delta från vattnet kan ändå se paraden, till exempel från Norr Mälarstrand och Rålambshovsparken. Den kommer även att visas på storbildsskärmar.

– Det är ett corona-säkert sätt att ”paradera” på och förhoppningsvis kan detta bli ett återkommande inslag i framtida Pridefiranden, säger Arto Winter på Mälarpaviljongen till QX.