Smittspridningen minskade alltså något i Sollentuna under vecka 37, liksom i hela länet (1 754 nya fall jämfört 2 191 veckan innan) och i hela landet.

Samtidigt har Folkhälsomyndigheten sett en liten uppgång i antalet dödsfall i landet, meddelade man på torsdagens presskonferens.

– Det är framför allt de som inte vaccinerat sig ännu som behöver intensivvård, säger Sara Byfors, enhetschef på FHM.

Restriktioner väck

Tidigare i september meddelade FHM att man släpper på de allmänna restriktionerna från den 29 september. Vissa råd kvarstår dock för vuxna, 18 år och äldre, som ännu inte vaccinerat sig.

– Man ska se till att inte befinna sig i miljöer där det kan bli trängsel och inte kan hålla avstånd. Det är särskilt viktigt för att skydde de äldre och personer i riskgrupper, mot följderna av covid-19, säger Sara Byfors.

I Sollentuna har 82,8 procent av alla över 16 år fått en dos, och 73,5 procent även den andra. Det är en något lägre andel än i hela Sverige (84,5 respektive 76,8 procent).

Tredje dos

Enligt Sara Byfors kan det bli aktuellt med en tredje dos för fler.

– Vi har redan rekommendationen om en tredje dos för personer med nedsatt immunförsvar. Vi tittar också på frågan att vaccinera en tredje dos för fler. Det kommer ett beslut i närtid, säger hon.