Coronavirus. Det ser ut att vara på nedgång i Sollentuna, men smittspridningen är ändå långt över länssnittet de senaste veckorna. Foto: Mostphotos

Coronarapport: Smittspridningen i Sollentuna näst högst i länet

Antalet nya smittade i Sollentuna minskade från 119 i vecka 36 till 73 i vecka 37. Det visar de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten. Sett till antalet invånare har Sollentuna emellertid haft näst störst smittspridning av alla kommuner i Stockholms län de senaste tre veckorna med 434 per 100 000 – endast i Nynäshamn är det värre.

  • Publicerad 17:00, 23 sep 2021

Vi har redan rekommendationen om en tredje dos för personer med nedsatt immunförsvar.

Smittspridningen minskade alltså något i Sollentuna under vecka 37, liksom i hela länet (1 754 nya fall jämfört 2 191 veckan innan) och i hela landet.

Samtidigt har Folkhälsomyndigheten sett en liten uppgång i antalet dödsfall i landet, meddelade man på torsdagens presskonferens.

– Det är framför allt de som inte vaccinerat sig ännu som behöver intensivvård, säger Sara Byfors, enhetschef på FHM.

Restriktioner väck

Tidigare i september meddelade FHM att man släpper på de allmänna restriktionerna från den 29 september. Vissa råd kvarstår dock för vuxna, 18 år och äldre, som ännu inte vaccinerat sig.

– Man ska se till att inte befinna sig i miljöer där det kan bli trängsel och inte kan hålla avstånd. Det är särskilt viktigt för att skydde de äldre och personer i riskgrupper, mot följderna av covid-19, säger Sara Byfors.

I Sollentuna har 82,8 procent av alla över 16 år fått en dos, och 73,5 procent även den andra. Det är en något lägre andel än i hela Sverige (84,5 respektive 76,8 procent).

Tredje dos

Enligt Sara Byfors kan det bli aktuellt med en tredje dos för fler.

– Vi har redan rekommendationen om en tredje dos för personer med nedsatt immunförsvar. Vi tittar också på frågan att vaccinera en tredje dos för fler. Det kommer ett beslut i närtid, säger hon.

Smittspridningen de senaste veckorna

Bekräftade nya fall av covid-19 i Sollentuna under veckorna 32–36

Vecka 37: 73

36: 119

35: 129

34: 62

33: 56

32: 49

Statistiken är baserad på laboratoriebekräftade fall anmälda enligt smittskyddslagen. Siffrorna redovisas när provsvaret har rapporterats in till Folkhälsomyndigheten, vilket vanligtvis tar några dagar. Statistiken sammanställs på torsdagen veckan efter.

Visa merVisa mindre

Sex katalysatorstölder på ett dygn

Nyheter "Vi tror att det är ligor som står för stölderna" I tisdags och i onsdags skedde sex katalysatorstölder i Sollentuna – inom loppet av ett dygn.fredag 15/10 15:21