Lättnader. Ovaccinerade kommer fortsatt få restriktioner efter den 29 september, meddelade Anders Tegnell den 9 september. Foto: Mostphotos/Christian Lärk (kollage)

Coronarapport: Smittan på väg ner

Antalet smittade minskade ytterligare från vecka 34 till 35 i Sigtuna kommun. Anders Tegnell meddelar att ovaccinerade kan få egna rekommendationer.

  • Publicerad 11:26, 10 sep 2021

Vi har en del kvar att göra i de yngre grupperna.

Smittspridningen fortsätter att minska i Sigtuna kommun och ligger på en låg nivå jämfört med i våras. Som högst hade Sigtuna 252 smittade under vecka 13 i april.

24 personer smittades i Sigtuna kommun under vecka 35 vilket är en minskning med 12 personer jämfört med veckan innan.

Restriktioner för ovaccinerade

Tidigare i veckan meddelade regeringen att man lättar på vissa restriktioner. Från och med den 29 september hävs begränsningar för restauranger och vid allmänna sammankomster. Det allmänna rådet om hemarbete slopas också.

Under Folkhälsomyndighetens presskonferens meddelade statsepidemiolog Anders Tegnell att ovaccinerade dock kommer påverkas annorlunda.

– Det kommer finnas kvar en del rekommendationer för de som inte är vaccinerade. För den gruppen kommer att ha en större risk att både bli sjuka, smittade och smitta andra. Därför är det viktigt att ha en annan typ av regelverk än för de som är vaccinerade, säger han.

Exakt vad beskedet innebär är i nuläget oklart.

Unga och ovaccinerade smittar mer

I hela Stockholms län rapporterades 2100 smittade under förra veckan.

Folkhälsomyndigheten meddelar att smittspridningen ligger fortsatt på stabila nivåer, och att smittspridningen är något större bland yngre åldersgrupper. En orsak uppges vara att vaccinationstäckningen är något lägre där.

– Vi har en del kvar att göra i de yngre grupperna, säger Anders Tegnell.

Ungefär sju miljoner svenskar uppges nu vara vaccinerade.

Vaccineringstakten i Sigtuna kommun är fortsatt lägre än de övriga kommunerna i länet. Kommunen ligger kvar på 71 procent som fått en dos av de som är över 18 år och 59 procent har fått två.

Sedan 16 och 17-åringarna har fått vaccinera sig har 42 procent i den åldersgruppen tagit en dos och endast fem procent har hunnit med en andra dos.

Covid-19 i Sigtuna vecka 34

Antal nya bekräftade fall i Sigtuna: 24

Antal avlidna sedan pandemins start (t.o.m 2/9): 111

Andel vaccinerade över 18 år, en dos: 71 procent

Andel vaccinerade över 18 år, två doser: 59 procent

Från 7 september redovisas även 16 och 17-åringar i vaccinationsstatistiken. Av den anledningen blir andelen vaccinerade något lägre från vecka 34 till 35.

Källa: Folkhälsomyndigheten/Socialstyrelsen

Visa merVisa mindre

Känd Sigtunadoldis med i "Draknästet"

Nyheter Entreprenören Jonas Eriksson hetare än någonsin I somras satt han dagligen i EM-studion och hans nya padelbana i Sigtuna stadsängar invigdes. Nu kan Sigtunabon Jonas Eriksson även titulera sig som drake.måndag 20/9 10:08

25 nya fall av corona i Sigtuna

Nyheter Avstånd. Ovaccinerade uppmanas undvika kontakt med äldre Antalet smittade från vecka till vecka fortsätter att ligga på över 20 smittade i Sigtuna kommun.fredag 17/9 16:17

Ny bilbrand i Märsta under natten

Nyheter Polisen misstänker att branden är anlagd Under natten till fredagen brann en bil i centrala Märsta.fredag 17/9 8:40

Ambulans i krock med personbilar

Nyheter Ingen person skadades i trafikolyckan En ambulans var inblandad i en trafikolycka i Märsta under torsdagseftermiddagen.torsdag 16/9 15:30