För sjunde veckan i rad minskar smittspridningen i norrortskommunerna Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker.

Bara en person rapporterades smittad i Vaxholm under vecka 25.

Under torsdagens presskonferens meddelade Folkhälsomyndigheten (FHM) om att smittspridningen även sjunker i resten av Sverige. Likaså antalet döda och allvarligt sjuka.

Men än är inte faran över.

– Det är fortsatt så att vissa som får covid-19 klarar inte av sjukdomen och avlider, säger Sara Byfors, enhetschef på myndigheten.

Hon uppmanar om fortsatt försiktighet, hålla avstånd och undvika trängsel. Samt att testa sig om man känner sig sjuk.

– Om du känner dig lite sjuk, stanna hemma. Då får du avstå den här trädgårdsfesten du hade tänkt att gå på, säger Sara Byfors.

I Danderyd rapporteras 11 nya bekräftade fall av covid-19 under vecka 25. I Täby var siffran 10, i Vallentuna 4, Vaxholm 1 och Österåker 10. Totalt 36 fall, jämfört med 59 från föregående vecka.

Inget nytt dödsfall har rapporterats i norrort.

Nya lättnader idag

Tidigare i veckan meddelade regeringen att de inför nya lättnader i restriktionerna från och med idag, den 1 juli. Här kan du läsa mer om dessa.

Hög vaccineringstakt

Ungefär 4,7 miljoner svenskar har fått minst en dos i Sverige, motsvarande 58 procent av den vuxna befolkningen. Cirka 37 procent har fått två doser, rapporterar FHM.

I norrortskommunerna är vaccineringstakten fortfarande hög. Här har mellan 61 och 67 procent av den vuxna befolkningen fått minst en dos, och mellan 29 och 36 två doser. Det går att jämföra med Stockholm stad där 50,4 och 25,8 procent har fått minst en respektive två doser.

Paus för presskonferenserna

Folkhälsomyndigheten meddelade under dagens presskonferens att även de tar semester några veckor framåt. Nästa presskonferens planeras till den 12 augusti.