Ännu är smittspridningen i Sollentuna på en låg nivå jämfört med då den var som störst – i slutet av december i fjol och i början av april i år – men tendensen är att den ökar.

Läget är likadant i Sverige i stort. Ingen stor smittspridning ännu, men den är på uppgång och Folhälsomyndigheten ser på det med viss oro.

– Vi står nu i ett läge där vi ser ett ökande antal fall med covid-19, det är fortfarande så att vaccination är prioriterat. Vi har också ett visst ökat vårdbehov som vi behöver hålla ögonen på, säger Britta Björkholm, avdelningschef på FHM under torsdagens pressträff.

Åtgärder kan införas

FHM har föreslagit olika möjliga åtgärder mot smittspridningen för regeringen.

– Det finns en risk att vi behöver sätta in dem snart, säger Britta Björkholm.

Det handlar om åtgärder både riktade till verksamheter men också individer. Åtgärderna är även kopplade till vaccinationstakten, som enligt FHM är avgörande för smittspridningen.

Vaccinationerna hade nästan avstannat för ett par veckor sedan, i Sollentuna liksom i övriga Sverige, men nu ökar antalet vaccinerade snabbare igen då gruppen 12–15-åringar har börjat få dos 1 och dos 2.

I Sollentuna har 52 402 fått första dosen, vilket är 82,4 procent av alla invånare över 12 år. 48 208 Sollentunabor – 75,8 av invånarna – har även fått den andra dosen.

Fler med covid-19 på IVA

Den ökade smittspridningen har börjat synas när det gäller inlagda på IVA, om än bara lite än så länge. 286 personer med covid-19 vårdas nu på sjukhus och ytterligare 43 vårdas på intensivvårdsavdelningarna runt om i landet.

– Den här pandemin är inte över, säger Mattias Fredricsson, enhetschef på Socialstyrelsen, som också var med på torsdagens pressträff.