Coronarapport: Ökad smittspridning igen i Sollentuna

De senaste veckorna har smittspridningen ökat kraftigt i stora delar av Europa och sedermera även i Sverige, men i Sollentuna låg den still – tills nu. Efter fyra veckor i rad med under 50 nya konstaterade fall ökade antalet smittade till 70 i vecka 47, enligt FHM:s statistik.

  • Publicerad 15:17, 2 dec 2021

Den här pandemin är inte över.

Ännu är smittspridningen i Sollentuna på en låg nivå jämfört med då den var som störst – i slutet av december i fjol och i början av april i år – men tendensen är att den ökar.

Läget är likadant i Sverige i stort. Ingen stor smittspridning ännu, men den är på uppgång och Folhälsomyndigheten ser på det med viss oro.

– Vi står nu i ett läge där vi ser ett ökande antal fall med covid-19, det är fortfarande så att vaccination är prioriterat. Vi har också ett visst ökat vårdbehov som vi behöver hålla ögonen på, säger Britta Björkholm, avdelningschef på FHM under torsdagens pressträff.

Åtgärder kan införas

FHM har föreslagit olika möjliga åtgärder mot smittspridningen för regeringen.

– Det finns en risk att vi behöver sätta in dem snart, säger Britta Björkholm.

Det handlar om åtgärder både riktade till verksamheter men också individer. Åtgärderna är även kopplade till vaccinationstakten, som enligt FHM är avgörande för smittspridningen.

Vaccinationerna hade nästan avstannat för ett par veckor sedan, i Sollentuna liksom i övriga Sverige, men nu ökar antalet vaccinerade snabbare igen då gruppen 12–15-åringar har börjat få dos 1 och dos 2.

I Sollentuna har 52 402 fått första dosen, vilket är 82,4 procent av alla invånare över 12 år. 48 208 Sollentunabor – 75,8 av invånarna – har även fått den andra dosen.

Fler med covid-19 på IVA

Den ökade smittspridningen har börjat synas när det gäller inlagda på IVA, om än bara lite än så länge. 286 personer med covid-19 vårdas nu på sjukhus och ytterligare 43 vårdas på intensivvårdsavdelningarna runt om i landet.

– Den här pandemin är inte över, säger Mattias Fredricsson, enhetschef på Socialstyrelsen, som också var med på torsdagens pressträff.

Smittspridningen de senaste veckorna

Bekräftade nya fall av covid-19 i Sollentuna under veckorna 43–47:

Vecka 47: 70

46:49

45: 41

44: 45

43: 42

Statistiken är baserad på laboratoriebekräftade fall anmälda enligt smittskyddslagen. Siffrorna redovisas när provsvaret har rapporterats in till Folkhälsomyndigheten, vilket vanligtvis tar några dagar. Statistiken sammanställs på torsdagen veckan efter.

Visa merVisa mindre

Älgen i Edsviken nere för räkning

Nyheter Vinterstormen fällde skogens konung igen Efter drygt ett och ett halvt år på sin post, på grundet utanför strandpromenaden i Tegelhagen, har plåtälgen i Edsviken ännu en gång fallit offer för en vinterstorm.onsdag 19/1 12:20

Bedrägerier mot äldre fortsätter trots gripande

Nyheter Flera nya bedrägerifall i helgen Polisen i Sollentuna hade fullt upp med inbrott, stölder och bedrägerier i helgen.onsdag 19/1 6:20