Coronaprover. Än så länge ligger antalet positiva provsvar per veckor relativt lågt i Sollentuna den senaste tiden. Foto: Mostphotos

Coronarapport: Ett till dödsfall i Sollentuna

Från juni till slutet av oktober noterades inte ett enda dödsfall till följd av covid-19 i Sollentuna, men sedan dess har tre Sollentunabor avlidit. Det senaste dödsfallet kom i vecka 46, visar Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

  • Publicerad 12:42, 26 nov 2021

Totalt har 164 Sollentunabor dött till följd av pandemin. Det innebär 222 per 100 000 invånare, vilket är en jämförelsevis hög siffra. I hela Stockholms län har endast tre av 26 kommuner – Upplands Väsby, Södertälje och Sigtuna – en högre andel dödsfall.

Smittspridningen håller sig emellertid fortsatt på låg nivå i Sollentuna. 49 nya konstaterade fall i vecka 46 betyder att det nu har varit under 50 smittade fyra veckor i rad.

I stora delar av Europa är det dock stor smittspridning just nu. FHM har sett att den börjar stiga även i Sverige, och tror att den kommer att stiga än mer framöver.

Nya restriktioner och rekommendationer kan komma de kommande veckorna, utöver kravet på vaccinationsbevis som börjar gälla den 1 december.

Julen troligen inte i fara

Smittspridningen ser ut att öka bland barn under 12 år – det vill säga de som i dagsläget inte erbjuds vaccin. Störst är ökningen av bekräftade fall bland 10–11-åringar, något som kan få konsekvenser för kommande luciatåg och julavslutningar.

– Kanske man bör se till att det går att hålla avstånd bland de föräldrarna man bjuder in. Man kanske delar in i mindre grupper från skolans håll. Men barnen ska absolut få ha sina julfiranden och ha en så normal tillvaro som möjligt. De riskerar ju inte heller allvarlig sjukdom i stort, säger Sara Byfors, avdelningschef på FHM, på torsdagens presskonferens.

Någon större risk för att julfirandet i sin helhet behöver ställas in ser dock inte Sara Byfors i nuläget.

– Som privatperson tycker jag att man kan gå vidare och planera för att ha en julfest, bjuda in människor eller resa bort. Men det kan bli restriktioner som riktar sig mot serveringsställen som påverkar vad man kan göra på sitt resmål, till exempel, säger hon.

Smittspridningen de senaste veckorna

Bekräftade nya fall av covid-19 i Sollentuna under veckorna 41–46:

Vecka 46: 49

45: 41

44: 45

43: 42

42: 65

41: 54

Statistiken är baserad på laboratoriebekräftade fall anmälda enligt smittskyddslagen. Siffrorna redovisas när provsvaret har rapporterats in till Folkhälsomyndigheten, vilket vanligtvis tar några dagar. Statistiken sammanställs på torsdagen veckan efter.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Tureberg får bidrag för Sollentuna GP

Nyheter Sprider kommunens namn till omvärlden, anser politikerna Turebergs FK får ett bidrag på 300 000 kronor per år för perioden 2022–2025 för att arrangera Sollentuna Grand Prix på Sollentunavallen. Det har kultur- och fritidsnämnden beslutat.söndag 16/1 6:40

Misstänkt tjuv med störsändare greps med nystulet gods

Nyheter Blockerade fjärrlåset till bil på parkering i Häggviks handelsplats Tack vare vittnen kunde polisen i Sollentuna gripa en misstänkt tjuv som ska ha använt sig av störsändare på parkeringen i Häggviks handelsplats.fredag 14/1 15:33