Folkhälsomyndigheten (FHM) meddelade under sin veckoliga presskonferens att de ser en fortsatt nedgång i antalet smittade per vecka i landet.

Det totala antalet smittade är dock fortsatt hög, påpekar de.

– Vi har en hög belastning på vården, och sammantaget gör det att vi behöver hålla i och hålla ut, säger Britta Björkholm, avdelningschef på FHM.

Så många nya fall

I norrortskommunerna Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker testades totalt 701 personer positivt för covid-19.

Täby hade sin högsta siffra under 2021 med totalt 335 fall under vecka 18. I de övriga kommunerna kan man se en något nedåtgående trend. Danderyd hade 91 bekräftade fall under veckan, Vallentuna, 112, Österåker, 121 och Vaxholm, 42.

Inget nytt dödsfall från norrortskommunerna har rapporterats.

https://www.mitti.se/nyheter/nu-har-var-tredje-vuxen-i-norrort-fatt-en-dos/repuef!x7r4lofreIRGQxeWC4FvuA/

Då kan restriktioner lättas

Under onsdagen meddelade regeringen även att de förlänger coronarestriktionerna, maj månad ut. Om smittoläget är bättre i början på juni planeras vissa lättnader.

– Belastningen på vården är alldeles för hög. Slarvar vi, får vi betala för det senare, sa då statsminister Stefan Löfven.

40 procent vaccinerade

Ungefär tre miljoner svenskar har nu fått minst en dos, varav var tionde vuxen är fullvaccinerade, meddelar FHM.

I den senaste rapporten framgår 56 420 personer i norrortskommunerna Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker har fått minst en dos. Över 40 procent av den vuxna befolkningen i Vaxholm har fått minst en dosa.

– Nappa på vaccinationer när du blir erbjuden det, och stanna hemma när du är sjuk, säger Britta Björkholm på FHM.