Nästan var tredje person som är över 18 år har nu fått två sprutor i norrortskommunerna Täby, Danderyd, Vallentuna, Vaxholm och Österåker.

Det visar den senaste veckorapporten från Folkhälsomyndigheten (FHM). Samtidigt visar statistiken på en fortsatt tydlig trend nedåt i smittspridning.

I exempelvis Österåker rapporterades bara 5 smittade i covid-19 under vecka 24. Det kan jämföras med första veckan i april, då 221 rapporterades smittade i kommunen.

Under torsdagens presskonferens påminde statsepidemiolog på FHM, Anders Tegnell, om att de allmänna råder fortfarande gäller, och uppmanade till försiktighet.

– Midsommar börjar närma sig. Det är de vanliga råden som gäller, håll avstånd försök hålla fester utomhus, säger han.

Så många smittades

Norrortskommunerna, liksom i övriga Sverige, är nu inne på sjätte veckan i rad då man sett en tydlig minskning i antalet smittade.

I Danderyd rapporteras 17 nya bekräftade fall av covid-19 under vecka 24. I Täby var den siffran 25, i Vallentuna 8, Vaxholm 4 och Österåker 5. Totalt 59 fall, jämfört med 65 från föregående vecka.

Enligt Smittskydd Stockholm rapporterades bara 431 nya fall i hela Stockholms län, under vecka 24.

Inget nytt dödsfall har rapporterats i norrort.

Hög vaccineringstakt

Ungefär 4,5 miljoner svenskar har nu påbörjat eller avslutat sin vaccinering, motsvarande 55 procent. Cirka 33 procent har fått två doser.

Över 90 procent av befolkningen som är 65 år eller äldre har fått minst en dos.

– Andelen som har fått två doser ökar även i de något yngre åldersgrupperna, sa Anders Tegnell under dagens presskonferens.

Över 100 000 personer har nu i norrortskommunerna Täby, Danderyd, Vallentuna, Vaxholm och Österåker har fått minst en dos vaccin.

Vaxholm är en av kommunerna i Stockholms län med högst vaccineringstakt, där 66 procent har fått minst en dos. Det kan jämföras med Sigtuna och Botkyrka där samma siffra är 47 respektive 42.

Mellan 27 och 33 procent har fått två doser i norrortskommunerna.