Tendensen är likadan i så gott som hela landet. Smittspridningen kan öka marginellt i vissa kommuner, men den ligger på en låg nivå.

– Vi har fortsatt en smittspridning men den är nu på en stabil nivå och relativt låg jämfört med tidigare perioder, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef och biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, vid torsdagens pressträff om coronaläget.

Detta gör att testning för fullvaccinerade generellt inte behövs längre efter den 1 november. Däremot ska alla stanna hemma vid luftvägsinfektion, och för ovaccinerade gäller fortfarande att man ska testa sig för covid-19, förklarar Karin Tegmark Wisell.

Den som är fullvaccinerad, som nyligen har haft covid-19 eller som är under 6 år kan emellertid återgå till arbete, skola eller förskola när man känner sig frisk – utan test.

77,5 procent fullvaccinerade

I Sollentuna är 45 730 personer fullvaccinerade, vilket är 77,5 procent av alla invånare över 16 år. Antalet som har fått första sprutan har precis kravlat sig över 50 000-strecket, och andelen är 84,9 procent. Båda siffrorna ligger mycket när rikssnittet som är 79,4 procent (två doser) och 84,4 procent (en dos).

Vaccination skyddar dig själv men också andra, understryker Karin Tegmark Wisell.

I takt med att smittspridningen minskat syns även en långsamt nedåtgående trend för antalet nyinlagda på iva, berättar Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyrelsen.

– Det viktigaste budskapet är att risken för att behöva sjukvård är större bland ovaccinerade, säger hon.