Under torsdagens presskonferens meddelade Folkhälsomyndigheten (FHM) att man fortsatt ser ökad smittspridning i landet.

I norrort var det något fler som smittades, jämfört med veckan innan. I Danderyd rapporterades 50 nya fall. I Täby 100, Vallentuna 20, Vaxholm 3 och Österåker 18. Totalt 191 nya fall, jämfört med 149 från veckan innan.

Ett nytt dödsfall rapporteras från Vaxholm.

– Vi har en väntad ökning av covid och andra luftvägsinfektioner, så det är viktigt att följa de rekommendationer och råd som finns, säger Sara Byfors, enhetschef på FHM.

Färre testar sig

Samtidigt är det nu färre som testar sig. Nationellt såg man en 29-procent minskning av antalet testade personer till från vecka till vecka.

– Vi tror också det beror på att färre testar sig under höstlovet, säger Sara Byfors.

Från den första november rekommenderas inte längre vaccinerade, eller de som varit sjuka i covid-19 de senaste sex månaderna, att testa sig.

Fler ovaccinerade blir sjuka

Enligt Folkhälsomyndigheten ser man att sjukvården inte belastas lika mycket i Sverige, med den ökade smittspridningen. Detta jämfört med andra länder i Europa där vaccineringstakten inte är lika hög.

Sara Byfors menar att man tydligt ser ökad risk för covid-19 bland ovaccinerade, än den vaccinerade gruppen.

– Det tydliga är att vaccinen fungerar. Det är väsentligt lägre bland vaccinerade än ovaccinerade, säger hon.

En tredje dos

Cirka 73 procent av boende på äldreboenden har nu fått en tredje dos, meddelar även FHM.

Vaccinationstäckningen i norrortskommunerna är fortsatt hög. I Danderyd har 85 procent fått två doser, i Täby 86, Vallentuna 82, Vaxholm 85 och Österåker 83.