Smittspridningen av covid-19 såg inte ut att öka från vecka 39 till 40, rapporterar Folkhälsomyndigheten (FHM). En trend som även syns i statistiken för norrortskommunerna.

Totalt rapporterades 144 nya fall förra veckan.

Inga nya dödsfall

I Danderyd rapporterades sex personer smittade med covid-19. I Täby 77, Vallentuna 22, Vaxholm 13 och Österåker 25. Inget nytt dödsfall har rapporterats på två veckor.

Karin Tegmark Wisell, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, meddelade under torsdagen att nivåerna i Sverige är stabila.

– Den är på relativt stabil nivå och låg jämfört med tidigare perioder, säger hon.

I Stockholms län rapporterades totalt 1298 nya fall, jämfört med 1322 från veckan innan.

Så många har vaccinerat sig

Mellan 87 och 91 procent i norrortskommunerna har tagit minst en dos, och mellan 79 och 84 två doser. I Täby kommun har flest hunnit ta två doser, nästan 49 000 personer, vilket motsvarande 84 procent av befolkningen (16 år och äldre).

Folkhälsomyndigheten meddelade att vaccinationsgraden i Sverige bland personer som är 40 år och äldre är hög, och att åldersgruppen 14 till 16 är låg.

– Där ser det betydligt sämre ut. Där behöver absolut vaccinationstäckningen öka, säger Karin Tegmark Wisell.

Förlängda rekommendationer

Under dagen meddelade FHM vilka rekommendationer som gäller från 1 november. Fortsatt uppmanas man stanna hemma vid symptom, och barn i förskoleklass samt äldre att testa sig vid symptom.

Ovaccinerade personer som reser till Sverige från länder utanför norden kommer fortsatt behöva testa sig, meddelar Karin Tegmark Wisell.

– Det är samma som idag men vi förlänger det året ut.