Under vecka 46 rapporterades 107 nya fall i norrortskommunerna, jämfört med 100 fall förra veckan. I Danderyd fyra nya fall, i Täby 51, Vallentuna 15, Vaxholm tre och i Österåker 34.

Inga nya dödsfall rapporterades.

Ökar tredje veckan i rad

Folkhälsomyndigheten (FHM) meddelade under torsdagens presskonferens att smittspridningen ökade för tredje veckan i rad i Sverige.

Nivåerna är dock relativt låga jämfört med i våras. Ungefär 124 nya fall per 100 000 invånare rapporteras i Sverige. Sara Byfors, enhetschefs på FHM, under konferensen:

– Det allra viktigaste nu, som vi säger hela tiden, är att vaccinationen är det bästa verktyget vi har mot allvarligt sjukdom och smittspridning, säger hon.

I Stockholms län rapporterades 1791 nya fall under vecka 46. Veckan innan var den siffran 1516.

Vaccinet skyddar inte tillräckligt

Nyligen antogs nya rekommendationer för vaccinerade personer samt rådet att införa krav på vaccinationsbevis vid allmänna tillställningar.

Vaccinerade uppmanas igen att testa sig vid symptom och att stanna hemma om någon i dess närhet har blivit sjuk, med anledning av den ökade smittspridningen.

– Det här är för att man sett att i hushållen så har man så pass nära kontakt, och under längre tid, att vaccinet inte skyddar tillräckligt väl mot smittspridning, säger Sara Byfors.

Ovaccinerade personer uppmanas fortsatt hålla avstånd till andra personer, särskilt äldre och personer i riskgrupp.

Hög vaccineringstakt

Vaccineringstakten i norrortskommunerna är fortsatt hög.

Mellan 82 och 87 procent av befolkningen i Vallentuna, Österåker, Täby, Danderyd och Vaxholm har fått två sprutor.

6,8 procent av befolkningen i länet har fått en tredje dos.