Enhetschef. Sara Byfors på FHM meddelar att familjekarantänen sänks från sju till fem dagar. Foto: FHM

Coronarapport: 1 250 nya fall på en vecka i Sollentuna

Sollentuna når nya rekordnivåer i antalet smittade, visar Folkhälsomyndighetens senaste rapport. "Det kommer fortsätta”, säger Sara Byfors, enhetschef på FHM.

  • Publicerad 16:37, 20 jan 2022

Det är fortfarande mycket stor och omfattande smittspridning.

Liksom i resten av landet är smittspridningen av corona i Sollentuna inne i en lavinartad fas. Hela 1 250 nya bekräftade fall kom in under vecka 2, nytt rekord för tredje veckan i rad och mer än 20 gånger så hög siffra som under de flesta veckor i höstas.

Och då finns det sannolikt ändå ett mörkertal. Sara Byfors berättade under torsdagens pressträff att testningskapaciteten just nu inte räcker till.

– Så antalet fall är antagligen mycket större än de bekräftade fallen vi får in, säger hon.

I Stockholms län rapporterade 43 485 smittade. Veckan innan var den siffran 34 907 bekräftade fall. Enligt Sara Byfors kommer ökningen att fortsätta ett tag till. Hur länge är oklart.

– Trenden fortsätter. Vi hade en 30 procentig ökning mellan vecka 1 och 2, så det är fortfarande mycket stor och omfattande smittspridning, säger hon.

Kortare karantän

En av nyheterna under dagens pressträff var att karantänen sänks från sju till fem dagar. Det innebär att om någon i din familj eller direkt närhet har testats positivt kan du efter totalt fem dagar, med två dagar utan symtom, gå ut ur karantänen.

Folkhälsomyndigheten rapporterar att sjukvården är fortsatt ansträngd, men att antalet nyinlagda fall på IVA och dödsfall till följd av covid-19 inte ökar i samma takt som smittspridningen.

FHM uppmanar fortsatt alla att vaccinera sig.

– Vaccinet skyddar väldigt väl mot allvarlig sjukdom och död, säger Sara Byfors.

Smittspridningen skenar

Bekräftade nya fall av covid-19 i Sollentuna under veckorna 45–02, en ökning under nio veckor i rad:

Vecka 2: 1 250

1: 971

52: 486

51: 302

50: 267

49: 166

48: 92

47: 70

46:49

45: 41

Statistiken är baserad på laboratoriebekräftade fall anmälda enligt smittskyddslagen. Siffrorna redovisas när provsvaret har rapporterats in till Folkhälsomyndigheten, vilket vanligtvis tar några dagar. Statistiken sammanställs på torsdagen veckan efter.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

”SL:s biljettsystem är otydligt”

Nyheter Slukade alla biljetter på en gång Bengt Cederfelt trodde att det gick att köpa ett antal resor i SL-appen att "ha på lager", precis som med det nya gröna SL-kortet. Men inte. Allihop drogs när han aktiverade biljetten.tisdag 24/5 8:46

Malmparkens dag firas i dagarna två

Nyheter Syftet är att skapa ökad framtidstro och trygghet På lördag och söndag, den 28 och 29 maj, är det dags för Malmparkens dag i Tureberg.tisdag 24/5 7:12

Två pojkar döms för förnedrande rån

Nyheter Hotade drabbad tonåring till livet En tonåring blev slagen, sparkad och hotad då han rånades av två jämnåriga pojkar i Rotebro i november 2020. Rånet hade dessutom förnedrande inslag och filmades av gärningsmännen. Nu har de båda...måndag 23/5 15:21