Coronakrisen tuff för Värmdöklubbar: ”Ser fram emot hösten”

Coronaviruset gör situationen tuff för flera idrottsföreningar, bland annat Gustavsbergs IF Handboll. Nu får de stöd av initiativet Gräsroten, som dock inte hjälper särskilt mycket. – Det är mindre än en halv procent av klubbens totala intäkter, säger ordförande.

  • Publicerad 05:00, 13 maj 2020

Oklarheterna kring vad som är okej, och vad som inte är det, när det kommer till ungdomsidrott är många just nu. Folkhälsomyndigheten vill att barn ska fortsätta att röra på sig – men restriktionerna är många.

Coronaviruset gör situationen tuff för idrottsföreningarna. Därför delar Svenska spel, via initiativet Gräsroten, ut drygt 3,3 miljoner i förskott till totalt 384 föreningar i länet.

– Vi vet att många föreningar redan i normala fall vrider och vänder på varje krona, och under denna samhällskris blir den ekonomiska situationen ännu tuffare. Detta löser så klart inte alla problem, men vi hoppas att det hjälper en bit på vägen, säger Svenska spels vd Patrik Hofbauer. 

Patrik Hofbauer, vd Svenska spel. Foto: Svenska spel

Så mycket pengar får din förening 

Kartan visar alla 384 föreningar i Stockholms län som får del av Gräsrotens förskottsbetalning. 

Källa: Svenska spel. 

Stödet hjälper lite

En förening som fått sin tidigare utbetalning av Gräsroten är Gustavsbergs IF handboll. För dem är dock det totala bidraget mindre än en halv procent av klubbens årliga intäkter.

– Coronakrisen har påverkat oss ganska mycket. Nu har dessutom sommarens utomhuscuper ställts in, så våra ledare behöver vara idérika och kreativa för att hålla spelarna motiverade att se framåt, säger ordförande Johan Sjökvist. 

Johan Sjökvist, ordförande Gustavsbergs IF Handboll. Foto: Pressbild

Ekonomiskt har krisen haft en viss påverkan. Kafeterian är stängd och en del evenemang är inställda.

Den största påverkan har deras barn- och ungdomslags lagkassor fått, när de inte fått tillbaka anmälningsavgifterna till en del cuper de varit anmälda till.

– Det är tråkigt att deras arbete med försäljning och insamling inte är till nytta nu, men naturligtvis kan vi se det från de arrangerande klubbarnas sida också.

”Risken är att intresset för handboll tappas bort”

Hur pass påverkade de olika lagen är beror på. De äldre som vill komma väl förberedda till nästa säsong börjar bli rastlösa över bristen på träning inomhus, medan de yngre inte har något problem att göra annat än att spela handboll.

– Risken är att intresset för handboll tappas bort om nuvarande situation fortsätter länge. På det stora hela är vi positiva och ser fram emot hösten.

Störst summa till fotbollen

Fotbollsföreningarna får störst del av gräsrotsmiljonerna, följt av hockey- och handbollsklubbarna. Ungdomsfotbollen får totalt 1 927 910 kronor att fördela på 167 föreningar. 

Stockholms storklubbar, Hammarbys och Djurgårdens fotbollsföreningar, får tillsammans dela på drygt 630 000 kronor. Bajen får störst del av kakan, 342 638 kronor.