Coronaeffekt i Nackareservatet – rekordmånga besök

De senaste två veckorna har det varit en markant ökning av besökare i Nackareservatet. Jämfört med motsvarande period förra året så har antalet besökare förbubblats. – Det här är sommarsiffror, säger reservatets förvaltare Anders Blomquist.

  • Publicerad 05:06, 26 mar 2020

Den markanta ökningen av besökare i Nackareservatet menar förvaltaren Anders Blomquist, startade i samband med de strikta riktlinjerna om att hålla avstånd och att hålla sig hemma om möjligt i och med coronaviruset.

– Vi har mätare i Nackareservatet för att mäta antalet förbipasserande och vi har konstaterat att de har ökat kraftigt de senaste två veckorna, säger han. 

Anders Blomquist tror att den markanta ökningen av besökare kan bero på coronaviruset.

– Äldre och andra personer i riskgruppen vill ju få komma ut och kunna ta sig någonstans i stället för att bara sitta hemma. Så de går väl ut i naturen. Likadant tänker jag att de som gymmar gör, många vill nog inte gå till gymmen och väljer i stället att springa i naturen och göra utegympa, säger Anders Blomquist.

Personal i reservatet enligt sommartidtabell

De anade att antalet besökare kunde öka, men inte så mycket som en runt 110% på två veckor.

– I normala fall brukar det kunna skifta väldigt mycket från dag till dag så här års. Men nu ser vi att det konstant kommer väldigt mycket folk. Det är inte bara en hög siffra utan en konstant hög siffra dagligen. Det är ungefär som sommartid, säger han.

Den höga ökningen, som har mätts vid reservatets fyra ingångar i Björkhagen, Kärrtorp, Bagarmossen och Sickla, har lett till ökad närvaron av personal i området. Redan efter förra veckan beslutades om att gå över till sommarbemanning.

– Det vill säga att vi har folk som kör sopor och håller koll på nedskräpning och sånt enligt sommartidtabell, säger Anders Blomquist.