Från och med den 11 augusti är det återigen möjligt att besöka Stadsmuseet och Medeltidsmuseet. Foto: Sacharias Källdén/Mikael Almehag

Coronaanpassade museer öppnar på nytt

Covid-19 tvingade Stadsmuseet och Medeltidsmuseet till stängning i mars. Nu, nästan ett halvår senare, meddelar Stockholms stad att museerna öppnar på nytt.

  • Publicerad 12:06, 5 aug 2020

Den 11 augusti är det dags. Då slår både Stadsmuseet och Medeltidsmuseet upp portarna igen, om än med vissa modifieringar i upplägget.

Museerna anpassas till de råd och riktlinjer som gäller med anledning av coronaviruset, men besökarna kommer ändå att kunna gå på både visningar, föreläsningar och stadsvandringar.

– Det känns fantastiskt! Äntligen något att se fram emot, säger kommunikatören Ernesto Garzón.

För att hålla smittspridningen i schack minskas antalet deltagare för program både inne på museerna och ute på stan. Det kan också bli fråga om andra rutter när det gäller stadsvandringarna.

Dessutom utökas städrutinerna och besökarna erbjuds handsprit. Den som har för vana att pröjsa med kontanter får tänka om, sådana tas nämligen inte emot i museernas butiker.

Ser fram emot besök

Just att kunna möta och välkomna besökare är vad Ernesto Garzón ser särskilt fram emot med återöppnandet.

– Att ha de här stora institutionerna tomma är en väldigt märklig och sorglig känsla, måste man säga. Sedan har vi haft väldigt fina och uppskattade digitala upplevelser som gjort att vi nått andra besökare som inte haft fysisk möjlighet att komma till oss, säger han.

Stadsmuseet öppnar med bland annat fotoutställningar av Ulf Lundin och Lars Epstein, samt stadsvandringar till specialpriset 30 kronor. På Medeltidsmuseet väntar bland annat utställningen Stockholms blodbad 500 år.