Corona: Värre än tidigare kriser i Österåker och Vaxholm

Coronakrisen sätter spår i så gott som alla delar av samhället. Mitt i har tagit tempen på det lokala näringslivet i Österåker och Vaxholm.

  • Publicerad 05:00, 31 mar 2020

Så går det för företagen i Österåker

Linda Moberg, ordförande för Företagarna Österåker:

Hur bedömer du läget?
– Just nu är det varierande, en del branscher går bra, till och med riktigt bra som till exempel livsmedelsaffärer och en del är mer eller mindre i katastrofläge så som event och turism med mera.

Hur mycket värre är det nu än tidigare kriser?
– Jag ser absolut att det är värre. Alla blir påverkade på ett eller annat sätt. Fler företag visar på att de inte klarar av ekonomin mer än ett par veckor till där 100 procent av kunderna bokat av.

Vi tror inte på avbok utan ombok

Vad behövs för att läget ska bli bättre? Vilka behov har ni?
– Självklart en vändning med viruset, men även att vi behöver se över andra arbetssätt. Vi på företagarna tror inte på avbok utan ombok. Men sedan behövs även tydligare riktlinjer om vad som gäller och hur man kan få hjälp. Det är fortfarande för luddigt.

Hur mår företagen i Österåker? 1-10 – 1 normalläge och 10 exceptionellt tufft.
– 5.

Så går det för företagen i Vaxholm

Vaxholms stads näringslivssamordnare Mikaéla Lodén:

Hur bedömer du läget?

– Läget är lite splittrat i Vaxholm. Det är mycket allvarligt för företag i vissa branscher, medan andra branscher knappt har påverkats alls.

– En del företag har tappat nästan 100 procent av sina intäkter och kämpar stenhårt för att undvika konkurs. Personer har i och med det blivit uppsagda.

Runt påsk och därefter kommer vi se effekterna tydligare

– En hel del av företagen i besöksnäringen har fortfarande lågsäsong och påverkas därför inte så mycket i dagsläget. Besöksnäringen i Vaxholm brukar dra igång runt påsk och därefter kommer vi tydligare att se hur effekterna blir i besöksnäringen.

Hur mycket värre är det nu än tidigare kriser?

– Jag har i min roll som näringslivsansvarig inte upplevt några tidigare kriser och kan därför inte uttala mig om frågan. Däremot tror jag inte att någon företagare i Vaxholm har upplevt en liknande situation. Ingen har heller kunnat förutse ett sådant här scenario eller kunnat planera för det.

Vad behövs för att läget ska bli bättre? Vilka behov har ni?

– Rent krasst så behöver de drabbade företagen intäkter. Och där kan alla i Vaxholm gemensamt hjälpas åt. Om vi köper mat från de lokala restaurangerna, handlar i de lokala butikerna, köper tjänster och presentkort från lokala företag så kan vi hjälpa våra företag att klara sig igenom den här krisen.

– Det behövs också bra stödpaket från regering och myndigheter som vänder sig till små- och egenföretagare. Besökare och turister är oerhört viktiga för Vaxholms näringsliv och min förhoppning är att vi i sommar kommer att ha många svenska besökare i Vaxholm.

Hur mår företagen i Vaxholm? 1-10 – 1 normalläge och 10 exceptionellt tufft.

– Jag får försöka uppskatta något slags medelvärde: 6.

Tio frågor om coronaviruset – så orolig bör du vara