En del sommarjobb ställs in på grund av coronapandemin, men det finns mycket annat för ungdomar att göra inom kommunen. Foto: Läsarbild Arkivbild

Corona stoppar vissa sommarjobb – men kommunen har fixat nya

På grund av coronapandemin kan en del av de sommarjobb som ungdomar har erbjudits inom Sollentuna kommun inte utföras som planerat. Men nu står det klart att samtliga ungdomar som har erbjudits sommarjobb kommer att få jobba, då det finns andra kommunala arbetsuppgifter att utföra.

  • Publicerad 11:50, 12 maj 2020

– Grunden för ett kommunalt sommarjobb är att ett arbete utförs och att det finns lämplig handledning på plats. Det är glädjande att vi även denna sommar har möjlighet att erbjuda ungdomar en värdefull inblick i arbetslivet, säger Anders Manell (L), ordförande i kompetens- och arbetsmarknadsnämnden.

Anders Manell (L). Pressbild

”Ska ge insyn i arbetslivet”

I en del andra kommuner har ungdomar som har fått sommarjobb som inte kommer att kunna genomföras som planerat, exempelvis inom äldreomsorg, i stället fått besked om att hela lönen betalas ut utan genomförd arbetsinsats.

– Sommarjobb ska ge en första insyn i arbetslivet så vi ställer om i stället. Dessutom finns det jättemycket jobb att göra inom bland annat skötsel av idrottsplatser och parkskötsel, säger Anders Manell.

32 nya jobb har ordnats

Totalt har 68 ungdomar fått kommunala sommarjobb i Sollentuna i år. 32 av de ursprungliga jobben ställdes in på grund av corona. 22 av dessa var arbete på summercamp för barn, som nu inte blir av. De övriga var bland annat IT-stöd för äldre och jobb med administration, som inte blir av då det helt enkelt kommer att vara tomt på kommunens kontor i sommar, berättar Helena Thunblad som är en av två projektledare för kommunens sommarjobb.

– Vi har precis lyckats bra och har fått in nya jobb åt alla de 32. Framför allt är det jobb utomhus, trädgårdsarbete eller skötsel av Sollentunavallen, säger hon.

Över 700 sökte 68 jobb

Antalet kommunala sommarjobb är klart färre i Sollentuna än i de flesta grannkommuner, och det har dessutom minskat från 108 för två år sedan, till 82 i fjol, och alltså 68 i år.

Drygt 700 ungdomar sökte de 68 sommarjobben, men det finns också möjlighet för Sollentunas ungdomar att söka sommarjobb på egen hand och kommunen ersätter arbetsgivaren med halva lönekostnaden upp till 99 kronor i timmen under max tre veckor eller 90 timmar.

– Tyvärr verkar det vara svårare än vanligt även att söka eget sommarjobb i år, säger Helena Thunblad.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Hoppfull invigning på Enavallens nya banor

Sport Enavallens friidrottsbanor har renoverats. 11 augusti ska de invigas. Då kommer Sverigeeliten till Enköping.onsdag 4/8 4:18

Ståhl om guldet: ”Det var magiskt”

Nyheter Järfällas diskushjälte är tillbaka i Sverige efter bragden i Tokyo Järfällas Daniel Ståhl har kommit tillbaka till Sverige efter att ha vunnit ett historiskt OS-guld i Tokyo.tisdag 3/8 15:18

Över tio år gammalt dna-prov fällde man för barnvåldtäkt

Nyheter Nytt analysverktyg visade annat resultat En man från Sollentuna fälldes för våldtäkt mot barn 2010, men friades i hovrätten. I fjol ansökte riksåklagaren om resning efter ny analys av ett arkiverat dna-prov – och nu har domen ändrats på...måndag 26/7 19:00