En del sommarjobb ställs in på grund av coronapandemin, men det finns mycket annat för ungdomar att göra inom kommunen. Foto: Läsarbild Arkivbild

Corona stoppar vissa sommarjobb – men kommunen har fixat nya

På grund av coronapandemin kan en del av de sommarjobb som ungdomar har erbjudits inom Sollentuna kommun inte utföras som planerat. Men nu står det klart att samtliga ungdomar som har erbjudits sommarjobb kommer att få jobba, då det finns andra kommunala arbetsuppgifter att utföra.

  • Publicerad 11:50, 12 maj 2020

– Grunden för ett kommunalt sommarjobb är att ett arbete utförs och att det finns lämplig handledning på plats. Det är glädjande att vi även denna sommar har möjlighet att erbjuda ungdomar en värdefull inblick i arbetslivet, säger Anders Manell (L), ordförande i kompetens- och arbetsmarknadsnämnden.

Anders Manell (L). Pressbild

”Ska ge insyn i arbetslivet”

I en del andra kommuner har ungdomar som har fått sommarjobb som inte kommer att kunna genomföras som planerat, exempelvis inom äldreomsorg, i stället fått besked om att hela lönen betalas ut utan genomförd arbetsinsats.

– Sommarjobb ska ge en första insyn i arbetslivet så vi ställer om i stället. Dessutom finns det jättemycket jobb att göra inom bland annat skötsel av idrottsplatser och parkskötsel, säger Anders Manell.

32 nya jobb har ordnats

Totalt har 68 ungdomar fått kommunala sommarjobb i Sollentuna i år. 32 av de ursprungliga jobben ställdes in på grund av corona. 22 av dessa var arbete på summercamp för barn, som nu inte blir av. De övriga var bland annat IT-stöd för äldre och jobb med administration, som inte blir av då det helt enkelt kommer att vara tomt på kommunens kontor i sommar, berättar Helena Thunblad som är en av två projektledare för kommunens sommarjobb.

– Vi har precis lyckats bra och har fått in nya jobb åt alla de 32. Framför allt är det jobb utomhus, trädgårdsarbete eller skötsel av Sollentunavallen, säger hon.

Över 700 sökte 68 jobb

Antalet kommunala sommarjobb är klart färre i Sollentuna än i de flesta grannkommuner, och det har dessutom minskat från 108 för två år sedan, till 82 i fjol, och alltså 68 i år.

Drygt 700 ungdomar sökte de 68 sommarjobben, men det finns också möjlighet för Sollentunas ungdomar att söka sommarjobb på egen hand och kommunen ersätter arbetsgivaren med halva lönekostnaden upp till 99 kronor i timmen under max tre veckor eller 90 timmar.

– Tyvärr verkar det vara svårare än vanligt även att söka eget sommarjobb i år, säger Helena Thunblad.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Över tio år gammalt dna-prov fällde man för barnvåldtäkt

Nyheter Nytt analysverktyg visade annat resultat En man från Sollentuna fälldes för våldtäkt mot barn 2010, men friades i hovrätten. I fjol ansökte riksåklagaren om resning efter ny analys av ett arkiverat dna-prov – och nu har domen ändrats på...måndag 26/7 19:00

Självplock av jordgubbar i Väsby dröjer till nästa år

Nyheter Corona satte stopp för korona Den som vill plocka lokala jordgubbar får ge sig till tåls ett år till. Upplands Väsby Självplock håller stängt även denna säsong – men 2022 blir det en ny fräsch sort i odlingen.fredag 23/7 16:29

Erik tävlar bland världseliten i bågskytte

Nyheter Sollentunabo debuterar i seniorlandslaget 22-årige Erik Persson debuterar i seniorlandslaget i bågskytte. Samtidigt som han är heltidsstuderande KTH-student är han en av Sveriges mest relevanta compound-skyttar. "Det krävs mycket planering...fredag 23/7 14:42