En del sommarjobb ställs in på grund av coronapandemin, men det finns mycket annat för ungdomar att göra inom kommunen. Foto: Läsarbild Arkivbild

Corona stoppar vissa sommarjobb – men kommunen har fixat nya

På grund av coronapandemin kan en del av de sommarjobb som ungdomar har erbjudits inom Sollentuna kommun inte utföras som planerat. Men nu står det klart att samtliga ungdomar som har erbjudits sommarjobb kommer att få jobba, då det finns andra kommunala arbetsuppgifter att utföra.

  • Publicerad 11:50, 12 maj 2020

– Grunden för ett kommunalt sommarjobb är att ett arbete utförs och att det finns lämplig handledning på plats. Det är glädjande att vi även denna sommar har möjlighet att erbjuda ungdomar en värdefull inblick i arbetslivet, säger Anders Manell (L), ordförande i kompetens- och arbetsmarknadsnämnden.

Anders Manell (L). Pressbild

”Ska ge insyn i arbetslivet”

I en del andra kommuner har ungdomar som har fått sommarjobb som inte kommer att kunna genomföras som planerat, exempelvis inom äldreomsorg, i stället fått besked om att hela lönen betalas ut utan genomförd arbetsinsats.

– Sommarjobb ska ge en första insyn i arbetslivet så vi ställer om i stället. Dessutom finns det jättemycket jobb att göra inom bland annat skötsel av idrottsplatser och parkskötsel, säger Anders Manell.

32 nya jobb har ordnats

Totalt har 68 ungdomar fått kommunala sommarjobb i Sollentuna i år. 32 av de ursprungliga jobben ställdes in på grund av corona. 22 av dessa var arbete på summercamp för barn, som nu inte blir av. De övriga var bland annat IT-stöd för äldre och jobb med administration, som inte blir av då det helt enkelt kommer att vara tomt på kommunens kontor i sommar, berättar Helena Thunblad som är en av två projektledare för kommunens sommarjobb.

– Vi har precis lyckats bra och har fått in nya jobb åt alla de 32. Framför allt är det jobb utomhus, trädgårdsarbete eller skötsel av Sollentunavallen, säger hon.

Över 700 sökte 68 jobb

Antalet kommunala sommarjobb är klart färre i Sollentuna än i de flesta grannkommuner, och det har dessutom minskat från 108 för två år sedan, till 82 i fjol, och alltså 68 i år.

Drygt 700 ungdomar sökte de 68 sommarjobben, men det finns också möjlighet för Sollentunas ungdomar att söka sommarjobb på egen hand och kommunen ersätter arbetsgivaren med halva lönekostnaden upp till 99 kronor i timmen under max tre veckor eller 90 timmar.

– Tyvärr verkar det vara svårare än vanligt även att söka eget sommarjobb i år, säger Helena Thunblad.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Nytt svenskt kulrekord i Sollentuna GP

Nyheter Fanny Roos slog till i sista omgången Fanny Roos satte nytt svenskt rekord för andra gången den här säsongen när hon tog hem kulstörningen i Sollentuna GP i söndags.måndag 14/6 13:30

Yudelis släckte brand på sin skola – prisad för hjälteinsats

Nyheter Elev i fyran och hennes lärare såg till att branden inte spred sig Yudelis Roa i klass 4 på Sofielundsskolan i norra Tureberg och hennes lärare Susanne Sundin har tilldelats Diplom för rådigt ingripande av Brandkåren Attunda.måndag 14/6 7:40

Tandläkare drog ut tänder utan ordentlig undersökning

Nyheter "Grovt oskicklig" och en risk för patientsäkerheten enligt Ivo En tandläkare i Sollentuna har ”systematiskt brustit” i sina undersökningar och varit ”grovt oskicklig i sin yrkesutövning”. Det menar Ivo som efter en granskning vill att mannens...söndag 13/6 7:50