Sommarjobb. En orsak till att antalet sommarjobb sjunker i Sollentuna är att det finns färre enkla jobb, menar kompetens- och arbetsmarknadsnämnden ordförande, Anders Manell (L). Bilden är en genrebild. Foto: Direktpress

Corona stoppar inte sommarjobben

Samtliga ungdomar som har erbjudits kommunala sommarjobb i Sollentuna får behålla sina platser.

  • Publicerad 11:48, 19 maj 2020

Vi vet ärligt talat inte hur det kommer se ut om en månad.

Manell. Anders Manell (L) hyllar förvaltningen som hittar nya arbetsuppgifter till sommarjobbarna. Foto: Pressfoto

Ordföranden för kompetens- och arbetsmarknadsnämnden, Anders Manell (L), menar att en stor andel av sommarjobben inom kommunen har försvunnit med anledning av corona-pandemin.

Nu har man hittat nya platser för att kunna erbjuda sommarjobb.

– Det blir en del kontorsarbete och inom parkskötsel. Det kommer finnas jobb för de här ungdomarna, och det är tack vare ett bra arbete från förvaltningen, säger Anders Manell (L) till SollentunaDirekt.

Han jämför med andra kommuner:

– Vi är en mycket mindre kommun, än exempelvis Stockholm stad, som inte lyckas hitta nya jobb till alla sina sommarjobbare. Så det här är vi stolta över, säger han.

Stora svårigheter

Tidigare i maj kom nyheten om att Stockholm stad ska betala ut lön till sommarjobbande ungdomar, trots att arbetsplatsen är inställd och även om de inte kan omplaceras till ett annat arbete.

Flera kommuner har rapporterat att vissa verksamheter inte kan ta emot sommarjobbare som planerat, på grund av smittorisken, exempelvis Järfälla kommun. Precis som Sollentuna kommun.

– Grunden för ett kommunalt sommarjobb är att ett arbete utförs och att det finns lämplig handledning på plats. Det är glädjande att vi även denna sommar har möjlighet att kunna erbjuda ungdomar en värdefull inblick i arbetslivet, säger Anders Manell (L).

– Sedan är det viktigt att komma ihåg att vi är mitt uppe i den här pandemin. Vi vet ärligt talat inte hur det kommer se ut om en månad. Mycket kan förändras.

Chansen finns

Totalt är det 68 sommarjobb som räddas i kommunen.

Kompetens- och arbetsmarknadsnämnden ordförande uppmanar dock ungdomar att fortsatt söka sommarjobb, även om hoppet inte är stort för tillfället. Han menar att det finns platser på arbetsmarknaden.

– Det är bara att fortsätta söka. Sedan finns det goda möjligheter att söka stöd från kommunen, om man kommer i kontakt med en arbetsplats. Då kan kommunen stötta med halva lönen, om man hittar en arbetsgivare, säger Anders Manell.

Alternativt sommarjobb: Rookie startup

Ungdomar i Sollentuna födda 2002 till och med 2004 kan i år ansöka om 2 000 kronor i bidrag via Sollentuna kommun, för att få hjälp att starta ett företag till sommaren. Det är ett program där mentorshjälp erbjuds. Målet är att den sökande kan skapa sitt eget jobb.

Källa: Sollentuna kommun

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Socialnämnden stöttar organisationer som stöttar

Nyheter Elva organisationer får totalt 1,8 miljoner kronor Socialnämnden i Sollentuna har beslutat stödja flera organisationer i det civila samhället som bidrar till viktig verksamhet inom socialnämndens område. Sammanlagt har 1,8 miljoner kronor fördelats...fredag 22/1 14:15

Elbilar inte enda lösningen när transporterna ökar

Nyheter Här är regionens önskelista till regeringen En fordonsflotta på el löser inte Stockholms ökande behov av transporter. Det krävs satsningar på kollektivtrafik och cykelvägnät också. Det skriver Region Stockholm inför regeringens kommande...fredag 22/1 11:50

Glädjande statistik: Fortsatt fallande coronakurva

Nyheter Lägsta antalet nya fall på fyra veckor I vecka 2 konstaterades 118 nya coronasmittade i Sollentuna Det är det lägsta antalet på fyra veckor.torsdag 21/1 14:27