Initiativtagare. Konstnären och Mälarhöjdsbon Annika Thörn Legzdins betraktar naturen och sitt verk. Hon har tagit ut dukarna och hängt upp sin morfars gamla ramar från 50-talet i ett av Sätraskogens träd. Foto: Claudio Britos

Corona stängde gallerierna – då flyttade konsten till skogs

En gigantisk orienteringskontroll, en växande skräphög och små guldiga kottdjur. Kliv in på Sätraskogens småstigar och upptäck konst mitt i naturen.

  • Publicerad 15:12, 5 jun 2020

Konsten är ofta otillgänglig för många utanför konstvärlden

Sex tomma ramar dinglar från grenarna högt uppe i en av Sätraskogens gamla ekar. De snurrar lite i vinden och deras motiv, naturen, sprakar i försommargrönt och förändras lite hela tiden.

Konstnären bakom verket, Annika Thörn Legzdins, som i vanliga fall mest ägnar sig åt fotografi blickar upp mot trädkronan.

– Precis som de andra konstnärerna som ställer ut jobbar jag rätt mycket med naturen i vanliga fall också och jag är väldigt förtjust i just det här trädet. Jag tycker det blev rätt poetiskt och rogivande att titta på, säger Annika Thörn Legzdins.

Hennes verk är ett av 18 som tillfälligt finns att se mitt ute bland skogens småstigar. Är du ute och joggar på huvudstråken eller har tankarna på annat håll på promenaden är risken stor att du inte ens noterar att de finns där. Det finns inga skyltar som avslöjar att det är ett konst man dyker på.

– Det där tycker jag bara är intressant. En enorm orienteringskontroll tycker jag man borde se i alla fall. Men allt är inte uppenbart utan det är lite lagom officiellt. Att man får traska runt i skogen och upptäcka de fina omgivningarna är en del av charmen, säger Annika Thörn Legzdins.

En corona-effekt

Hon inte bara deltar i, utan är också en av arrangörerna bakom, konstuställningen Offspring tillsammans med kollegorna Johan Willner och Annika Jönsson.De fick idén i början av maj sedan de sett en annan utställning i naturen, Tyst vår på Djurgården. Offspring är en slags avkomma till den och ett sätt att kunna nå ut med sin konst trots cornapandemin.

Glimrar. Annika Jönsson, har satt guldkant på kottar. Verket heter Vilse. Foto: Claudio Britos

Gigant. Lina Serning har gjort "Kontrakurs". Foto: Claudio Britos

– En hel konstvärld stängde ner och allt stannade. För oss blev det här ett anspråkslöst sätt att uttrycka oss. Vi kunde göra något lustfyllt och inbjudande på kort tid, säger Annika Thörn Legzdins.

Att konsten hamnade mellan Bredängs camping och Sätras varv beror dels på att flera av konstnärerna bor i närheten och ofta rör sig i skogarna här. Men arrangörerna såg också en chans att nå en ny publik.

– Konsten är ofta otillgänglig för många utanför konstvärlden så det är viktigt att flytta ut den till förorten. Och så älskar jag den här skogen, säger Annika Thörn Legzdins, som betonar att alla som ställer ut följt naturreservatets regler och varit varsamma med skogen.

Naturen – nytt galleri?

Än så länge har konsten, som installerades den 21 maj, också behandlats någorlunda respektfullt. En del verk har gått sönder lite, något har försvunnit helt, men på det stora hela har utställningen fått vara i fred.

Annika Thörn Legzdin säger att flytten ut i det gröna fått många konstnärer att inspireras av samspelet med naturen. Hon har tidigare testat att ställa ut verk i parken vid Trekanten i Liljeholmen och hoppas att grönområden fortsatt ses som alternativ till gallerier även efter det att coronakrisen har lagt sig.

–  Det ska bli spännande att se om det blir så. Jag har alltid varit intresserad av vad som händer när man flyttar ut konst och vad som fungerar eller inte fungerar då så jag hoppas att det ses som ett alternativ.

Grönt galleri. Martin Ålund ger skogen ny färg. Verket heter "Otherworld" Foto: Claudio Britos

Vill du kolla in konsten?

Utställningen Offspring finns i Sätraskogen fram till den 12 juni.

Det är temporära och platsspecifika verk gjorda av ett 20-tal konstnärer.

Konsten är installerad i skogen mellan Bredängs Camping och Sätra Varv.

En karta över rundan finns på Offsprings sida på Facebook.

Printa ut den eller ha den i mobilen. Du behöver sannolikt den om du vill hitta alla 18 verk.

Att gå rundan tar cirka 45 minuter.
 

Visa merVisa mindre