Corona: Stadsbor flyr till Ljusterö för att undvika smitta

Coronasmittan får allt fler att lämna stan och flytta ut till sina sommarhus. På Ljusterö har matbutiken Tempo märkt av en kraftigt ökad försäljning och den lokala församlingen bekräftar tillströmningen: – Det är både äldre och yngre, säger församlingsherde Karen Holm i Ljusterö-Kulla församling.

  • Publicerad 16:58, 26 mar 2020

– Jag vet att det är äldre som flyttat till sina sommarstugor, men jag kan inte säga något antal, säger församlingsherde Karen Holm.

– Jag träffade en småbarnsfamilj som flyttat ut hit. De berättade att de bosatt sig i sommarstugan. Om det var direkt eller indirekt på grund av coronan vet jag inte.

Uppsving för lokal butik

Vintertid har Ljusterö 2 000-3 000 fastboende. Annat är det på sommaren då öns befolkning sväller till 30 000-40 000, om man räknar in närliggande öar som Ingmarsö och Husarö. Så många har ännu inte flyttat ut, men den lokala matbutiken Tempo har ändå upplevt ett rejält uppsving.

Ljusteröbor får sina matvaror levererade till dörren

– Butiksägaren har sagt att han haft ungefär en fördubbling av efterfrågan på varor, säger Karen Holm.

Ulf Brandstedt är fastboende på Kårnäs på Ljusterö sedan 1,5 år. Han har också upplevt att fler flyttar ut:

– O ja, det är stor skillnad här nu. När man är ute och går på dagarna man stöter på folk som man inte brukar stöta på den här årstiden. De säger de flyr stan, och det är inte bara pensionärer utan även yngre som säger att de jobbar hemifrån.

– Jag skulle inte säga att det är en fördubbling här i Kårnäs, men kanske 30 procent fler.

Gömmer sig i sommarstugor

Karen Holm tror att många känner sig tryggare ute på landet än i stan:

– De berättar att de har flyttat ut och gömmer sig i sommarstugan – de isolerar sig. Det är väl så att
folk upplever sig säkrare härute, säger hon.

– Och nånstans finns det väl nåt vettigt med det. Det är ju öppnare och luftigare här än att trängas inne i stan på bussar och tåg.