Veronica Anglevik drivet Rum för hälsa i Tyresö. "Tänk på hur du vill att det ska se ut när allt är över", säger hon. Foto: Stefan Källstigen

Corona slår hårt mot företag i Tyresö – så stöttar du

Coronavirusets framfart slår hårt mot företagen i Tyresö. – Nu är det viktigare än någonsin att stötta lokala företag, säger Veronica Anglevik vid Rum för hälsa. Hon får medhåll av organisationen Företagarna Tyresö.

  • Publicerad 05:05, 20 mar 2020

Veronica Anglevik driver Rum för hälsa med spa och kafé i Tyresö slott.

På företagets Facebooksida finns uppmaningen: ”Stötta dina lokala småföretagare! Annars är risken att de stänger för gott!!”

– Om vi alla stänger in oss så kommer hela samhället att kollapsa. Följ såklart rekommendationerna, men nu är det viktigare än någonsin att handla lokalt, säger Veronica Anglevik.

Hon tar några exempel.

– Man kan välja att äta restaurangmat lite oftare än tidigare eller handla mer i lokala butiker. Tänk på hur du vill att det ska se ut när allt är över. Det vi gör i dag påverkar det.

Vill du tipsa om någon som gör en god insats eller har tagit ett bra initiativ? Tipsa på tyreso@mitti.se

Veronica har inte märkt något större tapp av gäster, när Mitt i Tyresö pratar med henne. Både kafét och spa:et håller då öppet som vanligt men har numera också hemkörning av till exempel mat och hudvårdsprodukter och gör även behandlingar hemma hos Tyresöbor.

Fler företag i Tyresö har börjat med hemleveranser i, till exempel Delikatessboden som även har drive-through.

Bio Forellen håller öppet

Bio Forellen har färre besökare. Premiärer har skjutits upp och visningar har därför ställts in.

– I söndag såg vi vårt första ordentliga bortfall av besökare, säger ordförande Maria Mellin i Tyresö Filmförening som driver biografen.

Bio Forellen. Foto: Stefan Källstigen

Biografen har öppet som vanligt, när Mitt i Tyresö pratar med henne, men städar oftare och uppmanar Tyresöbor att stanna hemma vid minsta misstanke om sjukdom.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Även om vi skulle ha full salong är vi inte ens i närheten av 500 personer. Många tvingas stänga ner sina verksamheter. Vi tycker det är viktigt att de friska ska kunna komma hit om de vill.

Hur kan Tyresöborna stötta er?

– Genom att besöka oss förstås men också genom att bli medlem i föreningen.

Organisationen Företagarna Tyresö har cirka 180 medlemmar.

”Nu är det upp till oss! Stötta Tyresö!”

– Vi måste hjälpas åt att stötta det lokala näringslivet, rädslan för att smittas har gjort att kundunderlaget för många företag har minskat markant. Det är viktigt att hålla igång ekonomin för att dessa företag ska kunna överleva och då krävs det att vi fortsätter handla lokalt, säger Peter Odelvall, ledamot i styrelsen.

Organisationen efterlyser att kommunen ser över hur den bäst kan stötta de lokala företagen.

Slår mot besöksnäringen

Att allt färre stockholmare ute på gatorna slår hårt mot besöksnäringen i länet. Fotbollsmatcher skjuts upp, föreställningar ställs in och både restauranger och klubbar tvingas till varsel.

Jag själv tänker gå lite oftare till mina favoritställen

I ekonomivärlden kallas händelser som coronaviruset en ”svart svan”, något som helt enkelt inte går att förutspå.

– Vilka realekonomiska konsekvenser det kommer att få är svårt att räkna på i dagsläget, utöver att de kommer vara mycket negativa, säger Stefan Westerberg vid Stockholms handelskammare

Gustav Martinsson, ekonomiprofessor på KTH. Foto: Pressbild

För att stötta företagen genom krisen och för att du ska ha en lokal pizzeria att gå till när karantäntiderna är över menar ekonomiprofessorn Gustav Martinsson, på KTH, att det är viktigt att stockholmare som är friska fortsätter att leva sina liv så normalt som möjligt för att stötta företagen.

– Jag själv tänker gå lite oftare till mina favoritställen nu då de har det extremt tufft, säger han.

Fakta

Då ska du inte ge dig ut på stan

DETTA ÄR SYMTOMEN:

I nuläget verkar coronaviruset ge symtom som torrhosta och feber. Men även andningsbesvär, halsont, huvudvärk, muskel- och ledvärk är vanliga symtom. Enligt rekommendationerna bör man också vara uppmärksam på samtliga symtom på luftvägsinfektion. De allra flesta får lindriga besvär som går över av sig självt.

DÅ SKA DU STANNA HEMMA:

Om du känner dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber. Även om du bara känner dig lite sjuk ska du stanna hemma tills dess att du känner dig frisk. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobb eller skola.

SOCIALA KONTAKTER ATT UNDVIKA: 

Om du har symtom ska du stanna hemma och generellt försöka låta bli att träffa andra människor. På så sätt undviker du att smitta människor på bussen, ditt arbete eller där du är nära andra. Du ska inte gå till jobbet, skolan eller förskolan. Undvik onödiga besök hos äldre människor på sjukhus eller äldreboenden.

SÅ SKYDDAR DU DIG OCH ANDRA:

Smittämnen fastnar lätt på händer och sprids vidare när du tar någon i hand. Tvätta därför händerna ofta med tvål och varmt vatten – i minst 20 sekunder.

Tvätta alltid händerna när du kommer hem eller när du kommer till ditt arbete efter att ha varit ute, före måltid, vid mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.

Hosta och nys i armvecket eller en pappersnäsduk för att hindra att smittan sprids. Släng alltid pappersnäsduken i en papperskorg och tvätta händerna. Undvik att röra vid ögon, näsa och mun. 

Källa: Källa: Folkhälsomyndigheten
Visa merVisa mindre