Hudterapeuten Lena Junberger och caféägaren Sibel Özkan är två företagare som har drabbats ekonomiskt av coronaviruset. Foto: Stefan Källstigen

Corona slår hårt mot företag i Huddinge – så stöttar du

Coronaviruset slår hårt mot företagen i Huddinge. Flera verksamheter som Mitt i har pratat med berättar om en utmanande kamp och om vikten att fortsätta stötta de lokala företagen.

  • Publicerad 05:00, 19 mar 2020

Folkhälsomyndighetens uppmaning om att undvika sociala kontakter och jobba hemifrån om man kan för att minska spridningen av coronaviruset har gjort att många stockholmare väljer en kväll i soffan före en god middag på stan.

– För många småföretag är läget nu akut. Många företag i extra utsatta branscher har på några dagar tappat nästan alla sina intäkter på grund av den situation vi nu befinner oss i och behöver hjälp och stöd nu, säger Thomas Byström, regionchef för Företagarna.

Företagen i Huddinge kämpar på

En verksamhet som drabbats i Huddinge är Café Nytorp. Sibel Özkan som är ansvarig för caféet, berättar att två i personalen är hemma och att hon får stå och jobba själv.

– Vi står lite bättre till, för vi är ute i naturen och inte så nära centrum. Vi kanske har en lite annan chans än andra, men det är mycket mindre gäster. Vi behöver verkligen allt stöd vi kan få, säger hon.

”Det här är en plats där folk kan vara utomhus med sina barn och har möjlighet att inte vara så nära folkmassan. Det är ändå något positvt”, säger Sibel. Foto: Stefan Källstigen

Avgörande roll för kommunen

I Huddinge kommun står småföretagen för den största andelen av de kommunala skatteintäkterna, då 33 procent kommer från de och deras anställda, vilket motsvarar 1,6 miljarder kronor.

– Det är oerhört viktigt att man verkligen förstår vilken avgörande roll dessa småföretag har för kommun, säger Thomas Byström.

Vill du tipsa om någon som gör en god insats eller har tagit ett bra initiativ? Tipsa på huddinge@mitti.se

Avbokade kunder

En annan drabbad är hudterapeuten Lena Junberger, som har hyrt in sig i samma frisörsalong i centrala Huddinge de senaste 24 åren.

I veckan har totalt 14 kunder avbokat sina behandlingar.

– Jag tror att man är rädd att smitta eller bli smittad och att många börjar hålla i sina pengar.

Lena Junberger Hudvård vid Fullerstatorget i Huddinge. Foto: Stefan Källstigen

Känns det tufft?

– Det har varit toppar och dalar i företaget tidigare, men då har det alltid löst sig. Jag har nog aldrig känt mig så här orolig och stressad som nu, säger hon.

Vad kan Huddingeborna göra för att stötta?

– En önskan är att de vågar komma. Jag har öppet som vanligt och lagret med produkter är påfyllt. Men jag förstår att man måste betala hyran, sin mat och telefonräkning och att en ansiktsbehandling kanske inte går först.

Filmvisning uteblir

Den icke kommersiella biografen Huddinge Filmstudio meddelar på sin hemsida att de beslutat att ställa in visningen av filmen The Journey den 18 mars, med bakgrund av det skärpta läget och med hänsyn till deras medlemmar.

– Det finns inte så mycket att göra, mer än att förstå. Som för alla andra är vi osäkra hur vi ska hantera det här, men vi försöker följa det man säger. Vi är alla amatörer på det som händer just nu.

”Vi hoppas att de inte blir besvikna”, säger Ann-Lovis Eliasson om de kommande filmvisningarna som kan bli inställda. Foto: Arkivbild

Biografen inne på Folkes i Huddinge centrum rymmer cirka 115 personer och många gånger är salongen full. Enligt Ann-Lovis är även många medlemmar äldre.

– Det gör att vi måste vara extra försiktiga. Det är en ganska liten salong, så man kan inte säga att de ska sprida ut sig.

Fortsätta leva normalt

Thomas Byström på Företagarna tycker det är viktigt att samhället står upp för de lokala jobb- och välfärdsskaparna, genom att i den mån det går fortsätta handla lokalt.

– Det kan handla om det dagliga morgonkaffet du köper på det lilla fiket innan jobbet, den mysiga lunchrestaurangen du besöker på helgerna eller din lokala järnaffär. Situationen vi befinner oss i är sanningen allvarligt. Samtidigt fortgår livet, om än med andra rutiner.

Fakta

Då ska du inte ge dig ut på stan

DETTA ÄR SYMTOMEN:

I nuläget verkar coronaviruset ge symtom som torrhosta och feber. Men även andningsbesvär, halsont, huvudvärk, muskel- och ledvärk är vanliga symtom. Enligt rekommendationerna bör man också vara uppmärksam på samtliga symtom på luftvägsinfektion. De allra flesta får lindriga besvär som går över av sig självt.

DÅ SKA DU STANNA HEMMA:

Om du känner dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber. Även om du bara känner dig lite sjuk ska du stanna hemma tills dess att du känner dig frisk. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobb eller skola.

SOCIALA KONTAKTER ATT UNDVIKA: 

Om du har symtom ska du stanna hemma och generellt försöka låta bli att träffa andra människor. På så sätt undviker du att smitta människor på bussen, ditt arbete eller där du är nära andra. Du ska inte gå till jobbet, skolan eller förskolan. Undvik onödiga besök hos äldre människor på sjukhus eller äldreboenden.

SÅ SKYDDAR DU DIG OCH ANDRA:

Smittämnen fastnar lätt på händer och sprids vidare när du tar någon i hand. Tvätta därför händerna ofta med tvål och varmt vatten – i minst 20 sekunder.

Tvätta alltid händerna när du kommer hem eller när du kommer till ditt arbete efter att ha varit ute, före måltid, vid mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.

Hosta och nys i armvecket eller en pappersnäsduk för att hindra att smittan sprids. Släng alltid pappersnäsduken i en papperskorg och tvätta händerna. Undvik att röra vid ögon, näsa och mun.

Källa: Folkhälsomyndigheten
Visa merVisa mindre