Hotell- och restaurangbranschen drabbas hårt av coronaviruset. Foto: Mitt i

Corona slår hårt mot ekonomin i Stockholm – du kan stötta

Coronaviruset får oss inte bara att hosta. Det ger också feber till hela Stockholms ekonomi – framför allt besöksnäringen. – Jag själv tänker gå lite oftare till mina favoritställen nu då de har det extremt tufft, säger Gustav Martinsson på KTH. 

  • Publicerad 11:36, 17 mar 2020

Folkhälsomyndighetens uppmaning om att undvika sociala kontakter och jobba hemifrån om man kan för att minska spridningen av coronaviruset har gjort att många stockholmare väljer en kväll i soffan före en god middag på stan – även om de är helt friska.

Allt färre stockholmare ute på gatorna slår hårt mot besöksnäringen i både staden och länet. Fotbollsmatcher skjuts upp, föreställningar ställs in och både restauranger och klubbar tvingas till varsel.

– Det är ett allvarligt ekonomiskt läge. Egentligen för alla företag som bedriver verksamhet där människor träffas, men framför allt för hotellen och restaurangerna, säger Stefan Westerberg som är senior ekonom på Stockholms handelskammare.

Stefan Westerberg, Stockholms handelskammare. Foto: Linnea Carlsson.

”Påverkar Stockholms dna”

I Stockholm bor många människor på liten yta. Hit flyttar folk för att göra karriär eftersom att utbudet är större. Det gör att Stockholm får högre feber av coronaviruset än andra städer i landet. Smittspridningen är dessutom större här än i resten av landet.

– Det här påverkar hela Stockholms dna eftersom att besöksnäringen är en väldigt viktig del för oss. Men självklart drabbar det ekonomin i sin helhet och i hela landet. Det finns nu en stor risk att den dåliga situationen sprider sig till andra näringar och påverkar exempelvis industrin genom en lägre efterfrågan både i Sverige och i omvärlden, säger Stefan Westerberg.

Den här situationen saknar referenser

Stefan Westerberg, Stockholms handelskammare

I ekonomivärlden kallas händelser som coronaviruset en ”svart svan”, något som helt enkelt inte går att förutspå. Oförutsägbara händelser är en svår nöt att knäcka för alla, men framför allt för mindre företag som ofta saknar en budget för negativa överraskningar.

– Jag har aldrig varit med om något liknande tidigare. Finanskrisen var en helt annan sak. Den här situationen saknar referenser. Vilka realekonomiska konsekvenser det kommer att få är svårt att räkna på i dagsläget, utöver att de kommer vara mycket negativa, säger Stefan Westerberg.

Fakta

Då ska du inte ge dig ut på stan

DETTA ÄR SYMTOMEN:

I nuläget verkar coronaviruset ge symtom som torrhosta och feber. Men även andningsbesvär, halsont, huvudvärk, muskel- och ledvärk är vanliga symtom. Enligt rekommendationerna bör man också vara uppmärksam på samtliga symtom på luftvägsinfektion. De allra flesta får lindriga besvär som går över av sig självt.

DÅ SKA DU STANNA HEMMA:

Om du känner dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber. Även om du bara känner dig lite sjuk ska du stanna hemma tills dess att du känner dig frisk. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobb eller skola.

SOCIALA KONTAKTER ATT UNDVIKA: 

Om du har symtom ska du stanna hemma och generellt försöka låta bli att träffa andra människor. På så sätt undviker du att smitta människor på bussen, ditt arbete eller där du är nära andra. Du ska inte gå till jobbet, skolan eller förskolan. Undvik onödiga besök hos äldre människor på sjukhus eller äldreboenden.

SÅ SKYDDAR DU DIG OCH ANDRA:

Smittämnen fastnar lätt på händer och sprids vidare när du tar någon i hand. Tvätta därför händerna ofta med tvål och varmt vatten – i minst 20 sekunder.

Tvätta alltid händerna när du kommer hem eller när du kommer till ditt arbete efter att ha varit ute, före måltid, vid mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.

Hosta och nys i armvecket eller en pappersnäsduk för att hindra att smittan sprids. Släng alltid pappersnäsduken i en papperskorg och tvätta händerna. Undvik att röra vid ögon, näsa och mun.

Källa: Folkhälsomyndigheten
Visa merVisa mindre

Fortsätta leva normalt

För att stötta företagen genom krisen och för att du ska ha en lokal pizzeria att gå till när karantäntiderna är över menar ekonomiprofessorn Gustav Martinsson att det är viktigt att stockholmare som är friska fortsätter att leva sina liv så normalt som möjligt för att stötta företagen.

– Jag själv tänker gå lite oftare till mina favoritställen nu då de har det extremt tufft, säger Gustav Martinsson på KTH. 

Gustav Martinsson, ekonomiprofessor, KTH. Foto: Pressbild