Äntligen. Bröderna Isac Bexander, 10, och Oscar Bexander, 8, är glada att vara tillbaka i Saltsjö judoklubbs träningslokal efter vårens stängning på grund av coronapandemin. Foto: Johan Kristensen

Corona riskerar att knäcka Värmdös idrottsklubbar

Coronapandemin slår hårt mot många föreningar i Värmdö­. Saltsjö juduklubb har tappat över två tredjedelar av förenings­­stödet och 120 000 kronor på att stänga kaféet och stoppa tävlingar och läger.

  • Publicerad 14:45, 16 okt 2020

I lysrörens sken ålar åtta barn i 10-årsåldern framlänges och baklänges över judomattorna.

– Det märks att det är coronatider. Normalt brukar vi vara 17, säger Josef Macias, chefstränare och ordförande i klubben.

Från början av mars och fram till mitten augusti tvingades Saltsjö judoklubb ställa in alla judoträningar i lokalen i Lugnet på grund av coronapandemin. 

– Vi erbjöd utomhusträningar men av våra 150 medlemmar kom det bara tolv.

Bröderna Oscar och Isac Bexander, 8 respektive 10 år, greppar varandras dräkter, spjärnar med fötterna i mattan för att samla kraft att kasta omkull sin motståndare.

Saknade stora mattan

De har en matta hemma där de har tränat extra mycket under våren när träningslokalen var stängd. Men suget att komma tillbaka till klubbträningarna har varit stort.

– Jag har saknat hela stora mattan – att få mer utrymme, säger Isac Bexander.

Trots att judoträningarna uteblev under våren fick medlemmarna inte tillbaka terminsavgifterna de hade betalat på mellan 1 400 och 1 700 kronor.

– Som tur var förstod de flesta situationen. Annars ­hade klubben gått under, ­säger Josef Macias.

Nedläggningshot. Josef Macias, chefstränare, sportchef och ordförande i Saltsjö judoklubb, befarar att klubben går under i år om man inte får extra stöd av kommunen. Foto: Johan Kristensen

Saltsjö judoklubb är inte ensamma om att drabbas ekonomiskt av pandemin. En genomgång som Mitt i har gjort visar att 14 av 30 klubbar i Värmdö tvingats stoppa eller minska antalet träningar under första halvåret 2020. Som en konsekvens har de tillsammans tappat närmare 100 000 kronor i aktivietsstöd som Värmdö kommun betalar ut till föreningar som ordnar idrott för barn och ungdomar,

Hårdast har corona slagit mot inomhussporter som skytte, handboll, innebandy och gymnastik. Utomhusidrotter som fotboll, ridsport, orientering och segling har tvärtom kunnat ha fler träningar och fått mer i bidrag.

Två av Saltsjö judoklubbs seniorer har kvalat in till OS i Tokyo nästa sommar: Josef Macias son Tommy Macias, regerande europamästare i -73–kilosklassen och EM-bronsmedaljören Robin Pacek i -81–kilosklassen. Men det är oklart om föreningen kommer att finnas kvar då. 

– Jag är helt övertygad om att klubben går omkull om vi inte får en engångssumma från kommunen för det här året, säger Josef Macias.

Föreningens pandemidvala gräver nämligen djupa hål i klubbkassan. Hittills i år har klubben tappat mer än två tredjedelar av föreningsstödet från Värmdö kommun: från drygt 16 000 kronor våren 2019 till 5 000 kronor våren 2020.

Samtidigt har pandemin tvingat klubben att ställa in tre läger, tävlingen Skärgårdscupen samt stänga kaféet. Totalt innebär det omkring 120 000 kronor i förlorade intäkter.

– Det låter kanske inte så mycket men vi är en liten förening och varenda krona betyder mycket, säger Josef Macias.

Behöver fler medlemmar

För att kompensera för vårens kräftgång behöver judoklubben öka antalet medlemmar från 150 till 175. Men hittills har bara omkring 120 av 150 aktiva hittat tillbaka till klubben efter sommaren.

– Pandemin finns ju fortfarande och en del tycker kanske att vi i judon är för nära varandra jämfört med andra idrotter, det är jag mest rädd för, säger Josef Macias.

”Kan alla säga Ko uchi gari?

De åtta barnen samlas knäsittande i en ring. Josef Macias repeterar vad kastet hette som de övade på under träningen.

– Kan alla säga Ko uchi gari?

– Ko uchi gari! svarar barnen.

– Då får vi hoppas att fler är friska till nästa gång, avslutar Josef Macias.

Svårlöst. ”Judo är ju omöjligt att genomföra om man inte får ha närkontakt, och det har ju varit svårt under pandemin”, säger Håkan Riedel. Han och dottern Freja tränar båda med Saltsjö judoklubb ett par gånger i veckan. Foto: Johan Kristensen

Så har aktivitetsstödet förändrats för några av klubarna

Djurö Skyttesport­förening: 312 kr (-80 procent)

Judoklubben Havsörnen 1: 802 kr (-72 procent)

Saltsjö Judoklubb: 5 002 kr (-69 procent)

Bågskytteklubben Fiskgjusen 2: 296 kr (-56 procent)

Värmdö Freestyle Mogul Club: 4 700 kr (-37 procent)

GF Wermdö: 110 156 kr (-28 procent)

Gustavsbergs IF Handbollsklubb: 51 556 kr (-18 procent)

Gustavsbergs IF Bandyklubb: 31 236 kr (-11 procent)

Ingarö IF: 140 536 kr (-9 procent)

Nacka-Värmdö skidklubb: 1 300 kr (-9 procent)

Visa merVisa mindre