Än är det inte över. Fortsätt vara försiktiga och visa hänsyn, särskilt mot de som tillhör riskgrupper. Foto: Mostphotos

Corona på äldreboenden i Österåker

Tillhör du de som börjat slarva med avstånd och handtvätt? Gör inte det. Nu ökar smittspridningen av covid-19 igen. Enligt uppgift till Mitt i har minst nio personer på äldreboenden smittats sedan besöksförbudet upphävdes.

  • Publicerad 11:59, 28 okt 2020

Vi vet inte hur eller exakt när smittan kom till boendena

– Det är en ökad smittspridning i hela samhället just nu. Vi kan bekräfta att det finns smittade på några äldreboenden, uppger Sofia Nyström, kommunikatör på Österåkers kommun, som varit i kontakt med kommunens MAS, medicinskt ansvariga sjuksköterska.

– Men vi vet inte hur eller exakt när smittan kom till boendena.

Smittan har ökat

Enligt uppgifter till Mitt för en vecka sedan (20/10) ska så många som nio personer på äldreboenden i Österåker smittats sedan besöksförbuden upphävdes 1 oktober. Kommunen har valt att inte kommentera den specifika siffran, men bekräftar att smittan ökat på äldreboenden i Österåker.

– Det är en ökad smittspridning jämfört med tidigare, kommenterar Sofia Nyström.

Hur tacklar kommunen detta?

– Kommunen tar smittspridningen på stort allvar och har täta avstämningar med drabbade verksamheter tillsammans med Region Stockholm. Vi diskuterar möjliga åtgärder som intagningsstopp och smittspårning av både personal och brukare, där är Smittskydd och Vårdhygien på Region Stockholm ett stöd.

Svag ökning i skolorna

När det gäller eventuell coronasmitta i skolorna i kommunen uppger Sofia Nyström att sjukfrånvaron för elever i grundskolan har ökat något jämfört med tidigare veckor, men att den inte är på samma nivå som i våras då pandemin bröt ut.

På Österåkers gymnasium syns ingen ökning alls av elevernas sjukfrånvaro, men där är det bara ettorna som är på plats i skolan på heltid. Övriga årskurser turas om att vara i skolan och ha distansundervisning i hemmet.

Avlidna med covid-19 i Österåker

•I Österåkers kommun har totalt 23 personer avlidit i covid-19 (fram till 19 oktober).

•Av dessa hade sju personer hemtjänst och åtta bodde på särskilt boende.

•Siffror för Vaxholm saknas av sekretesskäl.

Källa: Socialstyrelsen

Visa merVisa mindre