Jan Gerdén och Charlotta Hörnqvist i Boo Gård ska köpa skivor till en hemmaarbetsplats på Bygg-Ole i Nacka. Foto: Johan Kristensen

Corona ordnar tidig högsäsong för Nackas hemmafixare

Karantän, hemmajobb och permitteringar lockar hemmafixarna till byggvaruhusen. Charlotta Hörnqvist och Jan Gerdén i Boo Gård bygger en hemmaarbetsplats. – Vi har inte haft tid tidigare – det har vi nu, säger Charlotta Hörnqvist som är permitterad.

  • Publicerad 11:00, 27 apr 2020

Fredagsmorgon på Bygg-Ole i Nacka. Charlotta Hörnqvist och Jan Gerdén letar träskivor som de ska använda till en hemmaarbetsplats i huset i Boo Gård.

De åkte först till Bauhaus men vände.

– Där var alldeles för mycket folk, säger Charlotta Hörnqvist.

Under coronapandemin har behovet av en hemmaarbetsplats ökat för Charlotta Hörnqvist och Jan Gerdén. Foto: Johan Kristensen

”Inte haft tid”

De köpte och renoverade huset för två år sedan och tanken var att ordna arbetsplatsen så småningom.

Under coronapandemin behovet vuxit. Det har det blivit mer hemmajobb och deras 17-årige son Leo distansundervisas.

– Man jobbar ju på så vi har inte haft tid för att ordna skrivplatser, förvaring och sådana grejer. Det har vi nu, säger Charlotta Hörnqvist.

Maken jobbar som vanligt som advokat i City men hon är permitterad och jobbar 40 procent som redaktör på en tidning.

Tidig högsäsong för byggvaruhusen

Att allt fler handlar på byggvaruhusen i coronatider bekräftas av flera byggvaruhus: Hornbach, Beijer, Bahuaus och Byggmax.

– Normalt börjar högsäsongen i april, maj. I år började den redan i februari, mars, säger Sadat Sidiqi, platschef på Byggmax Värmdö.

”Högsäsongen börjar normalt i april, maj. I år började den redan i februari, mars”, säger Sadat Sidiqi, platschef på Byggmax Värmdö. Foto: Johan Kristensen.

Uppgången märks både i varuhuset och på webbordrar. Varuhuset har gratis hemleverans för personer 70 år.

– Vi vet att de flesta stannar hemma och gärna vill bygga. Vill man inte gå ut är det naturligt att man beställer hemleverans via webben, säger Sadat Sidiqi.

Stora byggvaruhusen ser samma trend

Johan Saxne är marknadschef på Bauhaus centralt. Precis som på exempelvis Byggmax, Hornbach och andra företag Mitt i varit i kontakt med, så märker han av en ökad försäljning.

– Påsken brukar vara startskottet för vår högsäsong och den kom tidigt i år. Samtidigt så märker vi också ett ökat tryck på veckodagarna. Men det är märkliga tider. För samtidigt som vi ser hur allt fler söker sig till våra varuhus försöker vi samtidigt dirigera dem till vår collect-avdelning och bahaus.se.

Finns det något som sticker ut i försäljningen? 

– Det skulle vara att vi inte bara säljer mycket av våra säsongsprodukter som grillar, saker till altanbyggen och trädgård utan också mycket VVS, färg och tapeter. Folk har tid att ta hand om sina hem och renovera både utomhus och inomhus.

Han fortsätter:

– Det blir intressant att se vad som händer framåt, om vi  inte får resa i sommaren kanske det blir ännu mer hemmafix.