I vissa länder i vår närhet, främst i Östeuropa, har smittspridningen tagit fart på allvar igen de senaste veckorna. Sverige ligger dock kvar på relativt låga nivåer, men Folkhälsomyndighetens huvudscenario är ökad smittspridning under de kommande månaderna.men i begränsad omfattning.

– Det kan bli en belastning på sjukvården, men det behöver inte bli så omfattande, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten under torsdagens pressträff.

Tre olika scenarier

FHM har släppt sin sjätte delrapport till regeringen och där målar man åter upp tre olika scenarier för hur pandemin kan utvecklas i Sverige, den här gången för perioden 20 oktober till 20 januari 2022.

Det troligaste scenariot innebär en topp på upp till 2 500 nya fall per dag i Sverige i vinter. Grunden till detta är deltavariantens höga smittsamhet, att viruset sprids lättare under vintern och att det fortfarande finns grupper som är ovaccinerade, även om 80 procent av befolkningen över 16 år nu fått minst en dos.

"Uppmärksamma på symtom"

Britta Björkholm poängterar att mycket beror på det vi alla gör.

– Det handlar om att de som inte har vaccinerat sig gör det, att vi är uppmärksamma på symtom och stannar hemma om man känner sig sjuk. Och de som inte är vaccinerade ska fortsätta följa rekommendationerna som gäller dem, säger hon.

Vaccinationsnivån i Sollentuna ligger i nivå med snittet för hela landet. Enligt de senaste siffrorna har 84,1 procent av alla Sollentunabor över 12 år fått den första dosen, och 78,1 procent har även fått den andra.