Ger sig inte. Enligt FHM:s mest troliga scenario når smittspridningen i Sverige en topp på upp till 2 500 nya fall per dag i vinter. Foto: Mostphotos

Corona: Ökad smittspridning för tredje veckan i rad

53 nya smittade av corona konstaterades i Sollentuna under vecka 41, enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror. Det innebär ökad smittspridning i kommunen för tredje veckan i rad, även om den fortfarande ligger långt under nivåerna som noterades kring årsskiftet och i våras.

  • Publicerad 16:15, 21 okt 2021

I vissa länder i vår närhet, främst i Östeuropa, har smittspridningen tagit fart på allvar igen de senaste veckorna. Sverige ligger dock kvar på relativt låga nivåer, men Folkhälsomyndighetens huvudscenario är ökad smittspridning under de kommande månaderna.men i begränsad omfattning.

– Det kan bli en belastning på sjukvården, men det behöver inte bli så omfattande, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten under torsdagens pressträff.

Tre olika scenarier

FHM har släppt sin sjätte delrapport till regeringen och där målar man åter upp tre olika scenarier för hur pandemin kan utvecklas i Sverige, den här gången för perioden 20 oktober till 20 januari 2022.

Det troligaste scenariot innebär en topp på upp till 2 500 nya fall per dag i Sverige i vinter. Grunden till detta är deltavariantens höga smittsamhet, att viruset sprids lättare under vintern och att det fortfarande finns grupper som är ovaccinerade, även om 80 procent av befolkningen över 16 år nu fått minst en dos.

"Uppmärksamma på symtom"

Britta Björkholm poängterar att mycket beror på det vi alla gör.

– Det handlar om att de som inte har vaccinerat sig gör det, att vi är uppmärksamma på symtom och stannar hemma om man känner sig sjuk. Och de som inte är vaccinerade ska fortsätta följa rekommendationerna som gäller dem, säger hon.

Vaccinationsnivån i Sollentuna ligger i nivå med snittet för hela landet. Enligt de senaste siffrorna har 84,1 procent av alla Sollentunabor över 12 år fått den första dosen, och 78,1 procent har även fått den andra.

Smittspridningen de senaste veckorna

Bekräftade nya fall av covid-19 i Sollentuna under veckorna 38–41:

Vecka 41: 53

40: 43

39: 36

38: 29

Statistiken är baserad på laboratoriebekräftade fall anmälda enligt smittskyddslagen. Siffrorna redovisas när provsvaret har rapporterats in till Folkhälsomyndigheten, vilket vanligtvis tar några dagar. Statistiken sammanställs på torsdagen veckan efter.

Visa merVisa mindre

Läget i Sollentuna vecka 41

Antal nya bekräftat smittade av corona: 53.

Antal avlidna sedan pandemins start (t.o.m 21/10): 161.

Andel vaccinerade över 12 år, en dos: 84,1 procent.

Andel vaccinerade över 12 år, två doser: 78,1 procent.

Källa: Folkhälsomyndigheten/Socialstyrelsen

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Bristande brandskydd på grundskola

Nyheter Måste åtgärdas senast till lucia i år Brandkåren Attunda gjorde i höstas ett tillsynsbesök på Stockholm International Academy Häggvik och fann flera brister i brandskyddet. Nu ska skolan rätta till bristerna.torsdag 2/12 6:40

Kvinna åtalas – bar rakblad som vapen

Nyheter Misstänks för brott mot knivlagen En kvinna från Tureberg åtalas för brott mot knivlagen. Det var i slutet av oktober som hon greps på allmän plats, närmare bestämt i Malmparken. Hon hade ett rakblad på sig trots att det inte var...torsdag 2/12 5:20